Instalacja cURL pod Code::Blocks

Odpowiedz Nowy wątek
2012-11-11 15:20
0

Witam,
Z tej strony: http://curl.haxx.se/download.html pobrałem curl-7.28.0.zip, rozpakowalem itd.
W opcjach kompilatora dodałem katalog C:\curl-7.28.0\include

ALe przy kompilowaniu :

#include <stdio.h>
#include <curl/curl.h>

int main(void)
{
  CURL *curl;
  CURLcode res;

  curl = curl_easy_init();
  if(curl) {
    curl_easy_setopt(curl, CURLOPT_URL, "http://example.com");

    /* Perform the request, res will get the return code */
    res = curl_easy_perform(curl);
    /* Check for errors */
    if(res != CURLE_OK)
      fprintf(stderr, "curl_easy_perform() failed: %s\n",
              curl_easy_strerror(res));

    /* always cleanup */
    curl_easy_cleanup(curl);
  }
  return 0;
}

Pojawiają się takie błędy:

C:\curl-7.28.0\include\curl\curlbuild.h|580|warning: ISO C90 does not support 'long long'|
C:\Users\Bartek\Desktop\curl.o:curl.c|| undefined reference to `_imp__curl_easy_init'|
C:\Users\Bartek\Desktop\curl.o:curl.c|| undefined reference to `_imp__curl_easy_setopt'|
C:\Users\Bartek\Desktop\curl.o:curl.c|| undefined reference to `_imp__curl_easy_perform'|
C:\Users\Bartek\Desktop\curl.o:curl.c|| undefined reference to `_imp__curl_easy_cleanup'|
C:\Users\Bartek\Desktop\curl.o:curl.c|| undefined reference to `_imp__curl_easy_strerror'|
||=== Build finished: 5 errors, 1 warnings ===|

Jak rozumiem jest to problem z linkerem. Tylko w ściągniętej paczce nie mam w ogóle żadnego pliku *.a. Jak to rozwiązać?

Pozostało 580 znaków

2012-11-11 15:31
1

Powinieneś mieć tam plik .lib
Wchodzisz potem w projekcie w build options>linker settings>add i dodajesz tego lib'a. Powinno działać :)


Programuję w: C#, C++, PHP, AutoIT, Python, Java
GG: 3027377

Pozostało 580 znaków

2012-11-11 15:34
0

W całej paczce nie ma równiez ządnego pliku z rozszerzeniem lib.
Ale zaciekawił mnie plik make-lib.sh. Może najpierw muszę go sobie jakoś wygenerować?:)

Pozostało 580 znaków

2012-11-11 15:36
1

Poszukaj gdzieś na necie powinien być gotowy ;) Szukaj pod "curl code blocks compiled" etc.


Programuję w: C#, C++, PHP, AutoIT, Python, Java
GG: 3027377

Pozostało 580 znaków

2012-11-11 15:41
0

Dzięki, faktycznie trzeba było ściągnąć inną paczkę. Dla zainteresowanych: http://curl.haxx.se/gknw.net/[...]curl-7.28.0-devel-mingw32.zip

Edit: A jednak mam problem. Program się skompilował, ale po uruchomieniu wyrzuca komunikat taki jak w zalączniku. O czym zapomniałem?

edytowany 1x, ostatnio: mtm2, 2012-11-11 15:44

Pozostało 580 znaków

2012-11-11 15:52
0

Curl.exe musi być chyba wrzucony w katalog z programem lub x:\Windows\


Programuję w: C#, C++, PHP, AutoIT, Python, Java
GG: 3027377

Pozostało 580 znaków

2012-11-11 15:57
Rev
1

Nie curl.exe tylko libcurl.dll, tak jak mówi komunikat. I NIE wrzuca się go do żadnych katalogów systemowych. Najlepiej po prostu umieścić w tym samym katalogu obok aplikacji.


Pozostało 580 znaków

2012-11-11 15:58
0

@up
Sorki za błąd faktycznie popatrzyłem na pasek tytułu, anie przeczytałem komunikatu..
Co do katalogu systemowego to jeśli go tam wrzucimy to już więcej tego nie będziemy musieli robić dla każdej aplikacji.


Programuję w: C#, C++, PHP, AutoIT, Python, Java
GG: 3027377

Pozostało 580 znaków

2012-11-11 15:59
0

Faktycznie, wrzucenie wszystkich bibliotek z cURLa do jednego katalogu z programu pomoglo. Dziękuję pięknie! :)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0