Zabawne dodawanie [palindromy]

Odpowiedz Nowy wątek
2012-08-15 12:00
diasjdl
0

Witam serdecznie :)
Mam problem z wykonaniem zadania w którym chodzi o to, żeby sprawdzać, czy dana cyfra jest palindromiczna.
Jeśli nie wtedy należy dodać ją czytaną w spak. Przykładowo: 28 nie jest palindromem dodajemy 82 = 110 - też nie jest palindromem więc dodajemy 110+11 = 121 --- palindrom . Zadanie należy zrealizować bez używania tablic

Problem mam z dodawaniem liczby czytanej w spak -- nie mam pojęcia jak ją uzyskać bez używania tablic.
Bardzo proszę o pomoc
Pozdrawiam serdecznie :)

Pozostało 580 znaków

2012-08-15 12:09
0

Żadna CYFRA nie jest palindromiczna, zapewniam cię. Chyba że liczy się "wertykalnie" to wtedy na przykład 8...
Nie żartuj sobie, zamiana liczby na liczbę czytaną wspak:

def reverse(number):
    reversedNumber = 0
    while number:
        reversedNumber *= 10
        reversedNumber += number % 10
        number /= 10
    print reversedNumber

reverse(82)

czyli dodajemy w pętli liczbę jedności naszej liczby wyjściowej i mnożymy to przez 10


Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...
edytowany 1x, ostatnio: Shalom, 2012-08-15 12:10

Pozostało 580 znaków

2012-08-15 12:13
diasjdl
0

Bardzo dziękuję kolego za odpowiedź :)

Pozostało 580 znaków

2012-08-15 12:14
diasjdl
0

oczywiście chodziło o liczbę... ;P

Pozostało 580 znaków

2012-08-15 12:40
sig
0

hm tylko do 80? Można by "hacknąć" algorytm, i 80-ma ifami wyrzucać od razu obliczone wcześniej dowolną metodą wyniki. Nie sprawdzałem ale myślę że się w limicie wielkości spokojnie zmieści.

limicie wielkosci czego? - Krycho 2012-08-15 13:07
Kodu źródłowego, SPOJ ma różne dziwne ograniczenia. - msm 2012-08-15 13:23
Ograniczenie jak najbardziej sensowne. Wyobraźcie sobie problem w którym potrzebujemy np. liczb pierwszych. Gdyby nie było ograniczenia na objętość kodu źródłowego to można by sobie zrobić ogromną tablicę takich liczb w kodzie i nie obliczać ich już podczas działania programu. - adf88 2012-08-15 13:26
Jasne że ma to sens (chociażby żeby nie mordować serwera gigabajtowym kodem - jakieś ograniczenie musi być), chociaż kiedyś próbowałem to obejść za pomocą metaprogramowania na szablonach :>. - msm 2012-08-15 13:30
No to w tym limicie powinno sie zmiescic ;) 50000B zazwyczaj limity sa na kod Tam maja tyle limitow ze nie wiadomo xD - Krycho 2012-08-15 14:05

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0