Bufor erkanu w C.

Odpowiedz Nowy wątek
2011-10-09 13:04
0

Witam. Zacząłem się uczyć programować w C parę dni temu i mam teraz spory problem. Poruszam się po konsoli kursorem za pomocą strzałek (pole poruszania się jest ograniczone) a po naciśnięciu spacji wstawiam znak "X". Otóż muszę wprowadzić bufor ekranu tak aby zmiany (wstawianie tego X) nie zachodziły bezpośrednio na ekranie a w buforze. Dodatkowo żeby pokazać zmianę na ekranie, przy naciśnięciu spacji mam odświeżyć zawartość okna po każdej zmianie bufora. Przy naciśnięciu pewnego innego klawisza bufor ma zostać wczyszczony. Problem w tym, że jest zupełnie nowy i nie za bardzo wiem jak się w ogóle za to zabrać :( Czy byłby ktoś łaskaw wytłumaczyć to na "chłopski rozum" ? (... ;p).

edytowany 1x, ostatnio: Waniyetu, 2011-10-09 13:05

Pozostało 580 znaków

2011-10-09 16:04
0

Tak najprościej to zrób sobie tablicę charów, która będzie Twoim buforem. Wtedy będziesz mógł na żądanie ją wypisać oraz modyfikować. Do czyszczenia konsolki możesz użyć system("cls").

Pozostało 580 znaków

2011-10-09 22:01
as
0

nis system("cls), lepiej funkcję w programie wywołać

http://support.microsoft.com/kb/99261

Owszem lepiej, ale nie zwróciłeś uwagi na "Zacząłem się uczyć programować w C parę dni temu " - Atael 2011-10-09 22:19

Pozostało 580 znaków

2011-10-09 22:24
0

takie rzeczy należałoby robić używając odpowiedniej biblioteki, np. ncurses

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0