analiza obrazka

Odpowiedz Nowy wątek
2011-10-06 12:33
alexx600
0

Witam potrzebuje pomocy.Chce zrobić program do analizy obrazu.Chodzi o to że mam plik .jpg białe tło i czarna cyfrę na środku.Chodzi o to aby program zanalizował grafikę i w oddzielnym pliku tekstowym zapisał jaka to była cyfra. Nie wiem czy coś takiego jest możliwe jednakże jeżeli istnieją internetowe strony w których ładuje się zdjęcie tekstu napisanego jakąś czcionką i przy pomocy algorytmu potrafi ją zidentyfikować( w sensie znajdujesz w internecie ładną zrobioną grafikę z bardzo ciekawa czcionka i chcesz się dowiedzieć co to jest) to może mój pomysł jest może możliwy do zrealizowania.Temat jest trudny ale liczę na wasza pomoc.Znam trochę C,C++,C# mało prawdopodobne jest abym zrobił to w C może w C#?

Pozostało 580 znaków

2011-10-06 12:53
alex
2011-10-07 11:11
0

w C# masz bardzo łatwą bibliotek AForge.NET


░█░█░█░█░█░█░█░█░█░█░█░

Pozostało 580 znaków

2011-10-07 12:29
0

Owszem da sie ;), ostatnio wlasnie pisalem taki program z nudow - pozniej przerobilem go ze rysowal zminimalizowany film na kontrolce richedit live :D(wychodzilo niestety 1fps/s ale dzialalo). Program ktory analizuje obrazek czarno-bialy to pare linijek kodu doslownie. Jezeli chcesz analizowac obrazek bmp, musisz wybrac znaki z alfabetu o roznym odcieniu czerni tzn np '.' ma mniej czerni niz 'X' i pobierac wartosc R G i B pixela, sumowac je i dzielic przez 3. Porobic przedzialy ze np od 10-20 wstawia taki znak, od 20-40 inny itd.

http://msdn.microsoft.com/en-[...]ry/dd144909%28v=vs.85%29.aspx
http://msdn.microsoft.com/en-[...]ry/dd145033%28v=vs.85%29.aspx

To sa 2 podstawowe funkcje potrzebne do zrealizowania pomyslu. Jezeli bedziesz mial problem pisz priv ;)


non omnis moriar i tyle :-)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0