Jak to jest z tym CLR?

Odpowiedz Nowy wątek
2011-09-28 15:43
0

Witam! Zaplanowałem pisanie prostych aplikacji okienkowych w C++ w VS, bo jak wiadomo C# wymaga .NET'a a większość go nie miała lub nie chciało się go pobrać. Teraz pytanie, bo w nowym projekcie mogę wybrać albo CLR albo zwykły projekt. Jak będę pisał aplikację opartą o Windows Forms w CLR to odbiorca potrzebuje .NET'a?? Zwykłej Win32 to się mi nie opłaca pisać, bo bez wizualnego budowania aplikacji to co mi z tego..


Co kurła debuguj ten kod i streszczaj się klientowi chce się fixa, a jak nie kurła to odpale visuala i ci pomoge a tego byś nie chciał
edytowany 1x, ostatnio: xeo545x39, 2011-09-28 15:46

Pozostało 580 znaków

2011-09-28 15:50
Rev

Tak, jak utworzysz aplikację z CLR to używasz .NET.
Jest wiele graficznych toolkitów dla C++ (MFC, QT).


polecam Qt :) - PoziomeQ 2011-09-28 17:23

Pozostało 580 znaków

2011-09-28 15:52
0

Dzięki. A czy MFC da się podpiąć pod VS do budowania wizualnego?


Co kurła debuguj ten kod i streszczaj się klientowi chce się fixa, a jak nie kurła to odpale visuala i ci pomoge a tego byś nie chciał

Pozostało 580 znaków

2011-09-28 15:55
0

Co to znaczy budowanie wizualne? Normalnie możesz sobie wyklikać dialogi i takie tam, nie wiem jak to jest w nowych Visualach, bo siedzę na bardzo starym.


Pozdro & poćwicz!

Pozostało 580 znaków

2011-09-28 15:55
Rev
0

MFC jest w Visual Studio.


Pozostało 580 znaków

2011-09-28 15:58
0

Acha, to w takim razie MFC da się wykorzystać w projektach o ile można w nim budować wizualnie bez kodzenia wyglądu?


Co kurła debuguj ten kod i streszczaj się klientowi chce się fixa, a jak nie kurła to odpale visuala i ci pomoge a tego byś nie chciał
Pokaż pozostałe 18 komentarzy
No chyba, że tak. - xeo545x39 2011-09-29 13:18
przestańcie mi już spamować na maila ;D - maciejmt 2011-09-29 13:26
Powyłączaj sobie w opcjach profilu powiadomienia mailem o komentarzach ;) - MasterBLB 2011-09-29 14:25
Bardzo ważna opcja, pierwsza jaką wyłączyłem po pierwszym logowaniu :P - Madm4n 2011-09-29 14:26
Cóż,przynajmniej sama o sobie szybko przypomina,żeby ją wyłączyć :P - MasterBLB 2011-09-29 15:29

Pozostało 580 znaków

2011-09-28 20:29
1

a jaki to problem z wymaganiem .Net-a? Vista i Win7 mają wbudowany, instalować trzeba tylko do XP-ka i starszych - przy czym w XP i tak już dawno wciągło go w aktualizacjach, albo zależnościach wielu innych zainstalowanych aplikacji (ot chociażby sterowniki ATI)

Pozostało 580 znaków

2011-09-29 13:28
MiL
0

Chce w C++ to niech pisze w C++, świat na C# się nie kończy.

Pozostało 580 znaków

2011-09-29 13:59
0

Wsparcia dla MFC niestety nie ma w wersji Express MS Visual C++ :(
Jeśli chcesz frameworka + środowisko do wizualnego tworzenia interfejsu użytkownika to jest QT albo WxWidgets :)

niektórzy hakierzy dali radę dograć biblioteki MFC dostępne w pakiecie Windows SDK. ja nie próbowałem. - Azarien 2011-09-30 09:58

Pozostało 580 znaków

2011-09-29 17:34
0

Zwykłej Win32 to się mi nie opłaca pisać, bo bez wizualnego budowania aplikacji to co mi z tego..

W WinAPI z powodzeniem da się pisać aplikacje okienkowe. MFC ZTCW to tylko obiektowa nakładka na WinAPI właśnie. Mimo wszystko oczywiście wygodniej używać wysokopoziomowych i multiplatformowych API.

.NET 2.0 posiada raczej zdecydowana większość posiadaczy Windowsa od XP wzwyż.

<offtopic>W Javie 8 może w końcu zaimplementują Project Jigsaw. Wtedy instalka rdzenia Javy offline miałaby rozmiar kilku megabajtów, a reszta mogłaby być dociągana dynamicznie, albo wybrane moduły mogłyby być dołączane razem z aplikacją.</offtopic>
"Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute." - Abelson & Sussman, SICP, preface to the first edition
"Ci, co najbardziej pragną planować życie społeczne, gdyby im na to pozwolić, staliby się w najwyższym stopniu niebezpieczni i nietolerancyjni wobec planów życiowych innych ludzi. Często, tchnącego dobrocią i oddanego jakiejś sprawie idealistę, dzieli od fanatyka tylko mały krok."
Demokracja jest fajna, dopóki wygrywa twoja ulubiona partia.
edytowany 2x, ostatnio: Wibowit, 2011-09-29 17:42

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0