Gdzie stworzyć obiekt klasy w Visual Studio Forms

Odpowiedz Nowy wątek
2011-09-13 22:20
PM
0

Witam! Robię program w formatkach Visuala i stworzyłem sobie klase i chce teraz dodać obiekt tej klasy ale nie wiem w którym miejscu go zadeklarować. Proszę o pomoc.

Pozostało 580 znaków

2011-09-13 22:24
0

jako pole klasy?

Pozostało 580 znaków

2011-09-13 22:27
PM
0

No mam klase PLIK i chce stworzyć obiekt PLIK MPLIK a nastepinie chce urzyć w jednym z przycisków metody tej klasy czyli tam this->MPLIK.SETPATH coś takiego.

Pozostało 580 znaków

2011-09-13 22:38
0

w kodzie?


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2011-09-13 22:41
PM
0

No tak rozumiem ale mam kilka plików proba.cpp gdzie jest główny main i mam plik proba.h w którym są te wszystkie przyciski. Teraz tworze obiekt w tym pliku z mainem to niestety potem nie widzi tego w tym drugim mimo że są połączone stąd moje pytanie.

Pozostało 580 znaków

2011-09-13 22:51
2

Dlaczego, ja się pytam dlaczego ludzie bez jakichkolwiek podstaw zabierają się za GUI?
Poczytaj o podstawach C++, potem naucz się ich, potem trochę bardziej zaawansowanych rzeczy jak klasy, dziedziczenie, szablony i dopiero wtedy bierz się za GUI.
BTW. Visual ma kilka "formatek" i "te wszystkie przyciski" w różnych technologiach. MFC, WindowsForms, WPF(?), na upartego ActiveX. Jak używasz .Net to nawet nie piszesz w C++ ...


Pozostało 580 znaków

2011-09-13 23:02
PM
0

No ok rozumiem ale zadałem pytanie. Bo stoję w miejscu od 30 min bo nie wiem w którym miejscu mam stworzyć obiekt mojej nowej klasy żeby potem w przycsiku wykorzystać funkcje z tej klasy.

Pozostało 580 znaków

2011-09-13 23:24
0

Jest na to bardzo prosta odpowiedź - to zależy, może być w funkcji w której potrzebujesz go użyć, w klasie która zawiera tą metodę, może go tworzyć fabryka, fabryka abstrakcyjna, może być singletonem, pyłkiem, prototypem - są dziesiątki możliwości, bez konkretów nikt Ci nic nie będzie w stanie powiedzieć. Jak już się tak uparłeś to może najpierw napisz jakiego frameworka używasz do tworzenia tych okien, w jakim języku piszesz.
Z tego co piszesz jestem prawie pewien, że nie potrafisz odpowiednio dzielić klas na pliki i odpowiednio je include'ować.
Jeżeli mam rację, to pewnie nie uda Ci się tego zrobić poprawnie przy obecnym stanie Twojej wiedzy, a rzucanie się z motyką na słońce kończy się co najwyżej zniechęceniem i frustracją.

Każdy kto już trochę czasu spędził w tej branży powie Ci, że trzeba się za wszystko zabierać po kolei. Ogarnij podstawy, potem bardziej zaawansowane konstrukcje językowe, programowanie obiektowe chociaż na podstawowym poziomie. To nie jest coś czego można się na uczyć w tydzień czy miesiąc, musisz temu poświęcić znacznie więcej czasu pisząc najlepiej konsolowe kalkulatory, jakiegoś snake'a, gre karcianą, program bazodanowy(ot jakaś książka telefoniczna).


edytowany 1x, ostatnio: byku_guzio, 2011-09-13 23:26

Pozostało 580 znaków

2011-09-13 23:29
0

E tam, pieprzycie. Ja zacząłem przygodę z programowaniem od przepisywania kodu na tworzenie okienek w WinAPI w czystym asemblerze :]


"Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute." - Abelson & Sussman, SICP, preface to the first edition
"Ci, co najbardziej pragną planować życie społeczne, gdyby im na to pozwolić, staliby się w najwyższym stopniu niebezpieczni i nietolerancyjni wobec planów życiowych innych ludzi. Często, tchnącego dobrocią i oddanego jakiejś sprawie idealistę, dzieli od fanatyka tylko mały krok."
Demokracja jest fajna, dopóki wygrywa twoja ulubiona partia.
Poprawne skopiowanie i wklejenie, tudzież przepisanie to też nauka :) Tylko że trzeba to zrobić i się nieco wysilić. Ja też zaczynałem z tutoriali a nie od pytania gdzie co mam zrobić nic nie pokazując. - Hostel 2011-09-13 23:38
No jak ja zaczynałem to miałem tylko dial-upa. Na 4p nie byłem wtedy zarejestrowany, w ogóle nikogo wtedy na forach nie pytałem, tylko i wyłącznie szukałem tutoriali, ściągałem i czytałem off-line. Nauka była na początku na błędach, tzn ściągnąłem sobie tutoriale, posklejałem kod z kilku, a potem kilka dni męczyłem się nad doprowadzeniem tego do działającej postaci. O ile dobrze pamiętam to miałem wtedy chyba ze 13 - 15 lat. - Wibowit 2011-09-14 00:09
A ja zaczynałem to nie miałem netu. Kupowałem książki i czytałem, czytałem, czytałem, a potem coś pisałem ;P - Sarrus 2011-09-14 07:40
Ja gdy zaczynałem to nie miałem komputera, tylko w szkole po lekcjach siedziałem. Szkoła wtedy nie miała PC-tów tylko stare dobre polskie Bosmany. - Arctor75 2011-09-14 12:58

Pozostało 580 znaków

2011-09-14 07:44
0

@autor Dołączam się do wypowiedzi byku_guzio. Coś o programowaniu obiektowym wiesz, ale widocznie to za mało. To tak jakbyś w matematyce opanował funkcję kwadratową i próbował liczyć całki. Jeżeli jednak chcesz koniecznie to GUI, to możemy pomóc, ale musisz DOKŁADNIE opisać swój problem, w sensie co chcesz osiągnąć. To że nie wiesz gdzie zdefiniować obiekt i piszesz w VS już wiemy i czekamy na więcej :P

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0