Prosty program do kompresji od czego zacząć.

Odpowiedz Nowy wątek
Piotr
2011-09-13 17:26
Piotr
0

Witam mam taki problem, zaczynam przygodę z c++ i piszę prosty program do kompresji, zrobiłem już formatkę teraz chce zabrać się za klasy oraz funkcje. Chciałem skorzystać z biblioteki zlib. Może ktoś robił już coś takiego podobnego bo szczerze nie wiem od czego zacząć.

Pozostało 580 znaków

Kumashiro
2011-09-13 17:37
Kumashiro
1

Ja bym proponował zacząć od dokumentacji.

Pozostało 580 znaków

Piotr
2011-09-13 17:41
Piotr
0

No właśnie nie wiem czy nie porwałem się z motyką na słońce bo dokumentacja jest bardzo rozbudowana i na dodatek cała po angielsku, wiec dużo czasu zajmie mi rozszyfrowanie jej. Może ktoś zna jakąś prostszą bibliotekę?

Pozostało 580 znaków

Rev
2011-09-13 17:44
Rev
Moderator

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 1 tydzień temu

0

Jeżeli rozszyfrowanie tego jest dla ciebie za trudne to polecam najpierw skupić się na nauce języka angielskiego, a potem dopiero programowaniu.


Chyba tego: http://zlib.net/manual.html Tamto to tylko przykład ;D - xeo545x39 2011-09-14 14:58

Pozostało 580 znaków

Piotr
2011-09-13 17:49
Piotr
0

Dziękuję za pomoc. Myślałem, że ktoś mi doradzi ale widzę, że jak na większości forów kończy się na pociskach.

Pozostało 580 znaków

Rev
2011-09-13 17:52
Rev
Moderator

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 1 tydzień temu

1

Słuchaj, to nic osobistego, ale to tak jakbyś na forum matematycznym prosił o wytłumaczenie "schematu" na obliczenie całki potrójnej nie wiedząc czym są pochodne. Są pewne rzeczy, które trzeba ogarniać zanim bierze się za coś trudniejszego. Język angielski w programowaniu jest tabliczką mnożenia w matematyce. Może uda ci się coś zrobić przy pomocy kalkulatora, ale daleko nie zajdziesz.


Pozostało 580 znaków

2011-09-13 17:54

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

No ale co na to poradzisz, że 99% dokumentacji jest w j. angielskim? Jak sobie wyobrażasz pisanie czegokolwiek, bez możliwości czytania dokumentacji? W książkach czy tutorialach są zaledwie wycinki wiedzy, tyle ile potrzeba na ogarnięcie podstaw i zrozumienie ogólnego zarysu języka/biblioteki/frameworka. Bez znajomości ang. wiele nie zdziałasz - taka jest rzeczywistość i tego nie zmienisz.


Pozostało 580 znaków

2011-09-13 18:22

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0

Ja postaram się nie pociskać. Piszesz że zaczynasz przygodę z C++, dlatego polecam Ci byś najpierw pobawił się w robienie jakiś prostych rzeczy, które nie wymagają znajomości zewnętrznych bibliotek. Na opakowywanie zewnętrznych bibliotek w GUI przyjdzie jeszcze czas. Na początek spróbuj napisać jakieś programy, które działają w trybie tekstowym - owszem jest to może mało atrakcyjne, ale pozwala poznać podstawy. Tworzenie GUI wymaga wiedzy, środowiska programistyczne maskują tą wiedzę, przez co człowiek nigdy do końca nie rozumie co robi, a bez tego nie ma odpowiedniej nauki. Moje propozycje co do programów na początek:

  1. obliczanie biorytmu na dany dzień(na pewno w necie jest jakiś wzorek i nie jest on jakiś kosmiczny),
  2. gra w kółko i krzyżyk,
  3. gra w karcianą grę wojna.

Gdy napiszesz taki program w konsoli przy pomocy programowania obiektowego, będziesz miał dobry start by pobawić się w tworzenie GUI i wykorzystania już napisanego kodu do obliczeń, które zaprezentujesz w formatkach.

Mam nadzieję że trochę pomogłem, nakierowałem i nie zniechęciłem :)

Powodzenia, jakby co to pisz pytania, lecz najpierw rób dochodzenie w google, bo ono zna sporo problemów.


Jeśli uważasz mój post za wartościowy - daj punkt.
Mój post pomógł Ci rozwiązać problem - zaznacz go.

Pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2011-09-13 18:27

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 32 sekundy temu

0

Ja powiem tak: forum jest po to by naprowadzic, wskazac błędy, czyli wszystko co można opisać w maksymlnie 10 zdaniach. Ty natomiast oczekujesz tlumaczenia/wytlumaczenia działania biblioteki, co sie nadaje przynajmniej na rozdzial książki, czyli oczekujesz za duzo jak na za darmo.


Jeśli chcesz pomocy, NIE pisz na priva, ale zadaj dobre pytanie na forum.
edytowany 1x, ostatnio: MarekR22, 2011-09-13 18:29

Pozostało 580 znaków

Kumashiro
2011-09-13 18:38
Kumashiro
0
Piotr napisał(a)

Myślałem, że ktoś mi doradzi ale widzę, że jak na większości forów kończy się na pociskach.

I fakt, że Cie w wielu miejscach "pociskają" nie daje Ci do myślenia? Może jednak problem nie leży w nas, lecz w Tobie?
Jak już pisali koledzy, język angielski jest wymagany przy programowaniu i choćbyś nie wiem jak bardzo chciał, nie zmienisz tego. Nie sądzisz chyba, że za każdym razem, kiedy będziesz chciał użyć biblioteki zewnętrznej, ktoś na jakimś forum będzie Ci wykładał zasady jej użycia i tłumaczył API.
U Ciebie jest jeszcze inny problem, mianowicie nie potrafisz korzystać z dokumentacji. Rev podesłał Ci linka do strony, na której masz gotowca i nawet bez znajomości angielskiego można by coś na tej podstawie sklecić. Zamiast jednak spróbować, wolisz się nabzdyczyć, bo nikt Ci nie chce podać kodu na tacy, najlepiej z pełnym opisem co jest do czego i po co. Mylnie rozumiesz pojęcie pomocy i dopóki będziesz w ten sposób podchodził do tych spraw, będziesz na forach "pociskany".

Pozostało 580 znaków

Piotr
2011-09-13 20:00
Piotr
0

Macie racje, przeanalizuje dokumentacje i będę zadawał pytania jak zacznę pisać kod. Dziękuje za pomoc. Pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0, botów: 1

Robot: CCBot