Visual c++ problem z połączeniem textbox i label

Odpowiedz Nowy wątek
2011-09-11 18:47
DjLoczek
0

Witam Wszystkich. Generalnie nie znam tego języka, ale od 2 dni się go uczę z książki. Stworzyłem sobie aplikacje w cmd, która przelicza metry na cale i stopy i na odwrót. Teraz chcę zrobić to w winform.Stworzyłem form1 z 1 buttonem, 1 label i 1 textbox. Chcę aby przyciśnięcie przycisku wyświetliło tekst w label , który został wcześniej wpisany w textbox i pomnożyło go przez jakąś liczbę.

private: System::Void button1_Click(System::Object^ sender, System::EventArgs^ e) 
{
int a = 5;
label1->Text = textBox1->Text *a;
}

ale coś jest nie tak, bo wywala error C2676: binary '*' : 'System::String ^' does not define this operator or a conversion to a type acceptable to the predefined operator.
Wydaje mi się, że chodzi o zaznaczenie , że textBox1 to są liczby typu double a nie znaki. Bo mnożenie znaku nie ma sensu.
Możecie mi jakoś pomóc?

edytowany 1x, ostatnio: madmike, 2016-12-13 18:26

Pozostało 580 znaków

2011-09-11 19:00
0

Najpierw musisz zamienić tekst z textbox'a na liczbę, potem ją pomnożyć, zamienić znowu na napis i przypisać do label.
Mniej więcej tak to powinno wyglądać:

Double^ d = Double::Parse(textBox1->Text) * a;
label1->Text = d->ToString();

Takie pytanie kontrolne - jakiego języka i z jakiej książki się uczysz?


edytowany 1x, ostatnio: byku_guzio, 2011-09-11 19:05

Pozostało 580 znaków

2011-09-11 19:22
DjLoczek
0

Dzięki:).Visuala się nie uczę, mam "Symfonia C++ Standard" J. Grębosza

Pozostało 580 znaków

2011-09-11 19:24
0

Tak jak myślałem... w takim razie taka rada ;) Nie baw się na razie w GUI(do tego daleka droga), a tym bardziej(!) w C++\CLI - tak ten kod to nie jest C++, to jest C++\CLI kiedyś zwany zarządzanym C++. Takie mieszanie Ci na dobre nie wyjdzie.


Pozostało 580 znaków

2011-09-11 19:49
DjLoczek
0

Wiem, wiem, tylko chciałem się trochę pobawić z winform. Dzięki za pomoc, temat do zamknięcia. ;)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0