Wskaźniki - poziom podstawowy

Odpowiedz Nowy wątek
2011-09-10 21:42
0

Witam!
Pisze program Totolotek... Zaczęłam już go robić ale zatrzymałem się w jednym miejscu...

 #include <iostream>
#include <conio.h>
#include <stdlib.h>
#include <time.h>
using namespace std;

int main()
{
    srand( (unsigned)time( NULL ) );
    int n;
    cout << "Podaj liczbe kuponow" << endl;
    cin >> n;
    int *wyniki = new int [6];
    for (int i = 1; i <= n; i++)
    {
        cout << "Liczby z " << i << " kuponu: " << endl;
        for (int j = 0; j < 6; j++)
        {
            cin >> wyniki[j];
        }
    }
    int *los = new int [6];
    *los = rand()%50 + 1;
    cout << "Podaj ktory kupon chcesz wczytac" << endl;
    int nr_kuponu;
if (nr_kuponu == 1)
{
}

// I tu dalej nie wiem jak wypisać od nowa kupon np nr 2?

    getch();
    return 0;

} 

Dodam że jestem początkujący, wiem że to może głupia koncepcja tego problemu ale mam napisać mniej więcej własnie taki program :(
Prosze o pomoc...
Pozdrawiam :)

mieszasz C z C++ - prajmus 2011-09-10 22:25
I rodzaj meski z zenskim (trzecie zdanie) ;-) - MJay 2011-09-11 01:00

Pozostało 580 znaków

2011-09-10 22:13
0

Zauważ, że za każdym razem jak wczytujesz nowy kupon, nadpisujesz stary. Więc w pamięci w dowolnym momencie masz tylko jeden kupon. Potrzebujesz inaczej wczytywać kupony. Musisz zrobić 2-wymiarową tablicę, albo coś w tym stylu.


<font size="-3">nothing is impossible ... the impossible just takes longer</span>

Pozostało 580 znaków

2011-09-10 22:22
0

Tablica akurat też nie jest najszczęśliwszym z rozwiązań.Obacz sobie to:
http://www.cplusplus.com/reference/stl/list/


"Sugeruję wyobrazić sobie Słońce widziane z orbity Merkurego, a następnie dupę tej wielkości. W takiej właśnie dupie specjalista ma teksty o wspaniałej atmosferze, pracy pełnej wyzwań i tworzeniu innowacyjnych rozwiązań. Pracuje się po to, żeby zarabiać, a z resztą specjalista sobie poradzi we własnym zakresie, nawet jeśli firma mieści się w okopie na granicy obu Korei."
-somekind,
konkretny człowiek-konkretny przekaz :]
tablica jest lepszym rozwiązaniem, ma szybszy dostęp do dowolnego elementu wewnątrz. Listę musiałbyś przeiterować od początku, przy dużej ilości kuponów dojście do np. środkowego jest czasochłonne. Dopóki nie usuwamy wewnętrznych elementów to nie ma potrzeby przesiadania się na liste. - prajmus 2011-09-10 22:24
Jeśli ilość kuponów ma stałą,tudzież wiadomo ile wynosi maksymalna ich liczba to i owszem,wtedy tablica jest fajna. - MasterBLB 2011-09-10 22:29
to lepiej skorzystać z stlowego vectora - krwq 2011-09-11 01:23
popieram - zamiast tablicy to vector - Hostel 2011-09-11 17:37

Pozostało 580 znaków

2011-09-10 22:35
0

Oki, dziękuję :) Spróbuję z tablicą dwuwymiarową..

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0