C++ - w czym pisać aplikacje okienkowe

Odpowiedz Nowy wątek
2011-08-22 15:56
0

Jakie biblioteki polecilibyście do pisania aplikacji okienkowych ? Obecnie zastanawiam się nad QT, ponieważ po przejrzeniu dokumentacji wygląda zachęcająco. Jakie są jeszcze biblioteki "na czasie". Zależy mi na czymś co przydałoby się potem w pracy.

edytowany 1x, ostatnio: Evertras, 2011-08-22 15:56

Pozostało 580 znaków

2011-08-22 16:11
gość
0
  1. QT + wxWidgets
  2. C++/CLI
  3. WinApi

Pozostało 580 znaków

2011-08-22 16:16
1

zdecydowanie Qt.WinAPI jest dla masochistów


"Sugeruję wyobrazić sobie Słońce widziane z orbity Merkurego, a następnie dupę tej wielkości. W takiej właśnie dupie specjalista ma teksty o wspaniałej atmosferze, pracy pełnej wyzwań i tworzeniu innowacyjnych rozwiązań. Pracuje się po to, żeby zarabiać, a z resztą specjalista sobie poradzi we własnym zakresie, nawet jeśli firma mieści się w okopie na granicy obu Korei."
-somekind,
konkretny człowiek-konkretny przekaz :]
zgadzam się w 100%. Popieram całym sercem ;D - krwq 2011-08-23 19:26

Pozostało 580 znaków

2011-08-22 16:19
szukaj kurwa
9

Bierzesz swój temat (w czym pisać aplikacje okienkowe), wklejasz w wyszukiwarkę forum, klikasz sortowanie wedle dat malejąco: http://4programmers.net/Forum/C_i_C++/183016-jakie_gui - wątek założony z miesiąc temu.

Dlaczego, prostytutka, każdy uważa, że jego pytanie jest unikatowe w skali całego [CIACH!] wszeświata i nikt go, cholera, przed nim nie zadał, a już na pewno nie wielokrotnie?

Pozostało 580 znaków

2011-08-22 21:00
0

wxWidgets - z tego co wiem szybsze od Qt (natywne kontrolki) i lepsza licencja

C++/CLI ? Chyba bardziej WinForms czy coś w tym kierunku?

edytowany 1x, ostatnio: vpiotr, 2011-08-22 21:01

Pozostało 580 znaków

2011-08-22 22:30
0

C++/CLI właśnie pozwala używać WinForms pisząc w C++ - jako rozszerzenie C++ dodaje np. zarządzane wskaźniki co by współpracować z .NET'em


edytowany 1x, ostatnio: byku_guzio, 2011-08-22 22:30

Pozostało 580 znaków

2011-08-23 02:04
0

Ja wybrałem QT, integrując z VS.
Aczkolwiek CBuilderem czy VS to to nie jest, pod względem prostoty użytkowania i bogactw komponentów : >

Pozostało 580 znaków

2011-08-23 14:22
0

Jak Qt to lepiej użyć środowiska przeznaczonego dla tej biblioteki, QtCreatora.
Qt pod VS to proteza taka jest.

Pokaż pozostałe 6 komentarzy
mnie z kolei irytują akcje - czy to w VS C# czy Delphi czy CBuilder, mam zakładkę eventów, robię dwuklik i piszę funkcję obsługującą event. A tu trzeba jakieś connecty, signale robić ręcznie. No, ale to może za długie przyzwyczajenie do luksusów :) - maciejmt 2011-08-23 17:36
mnie też. ale Qt tak ma, niezależnie od środowiska. w sumie eventy działają podobnie jak w C#, więc DAŁOBY się zrobić sensowne IDE do tego. - Azarien 2011-08-23 17:53
Ekhem: http://doc.trolltech.com/4.4/qmetaobject.html#connectSlotsByName . Tyle że Signa&slot i metody connect(), disconnect() cholernie uelastyczniają pracę z eventami. Klasy są bardziej hermetyczne bo jeśli jej stan się zmieni to po prostu wyemituje sygnał, czasami tak jest że wywołanie jakiejś metody powoduje zadziałanie eventu który w naszym zamierzeniu nie ma się w tym miejscu aktywować. Zamiast kombinować na około jak rozwiązać problem robię sobie disconnet() przed wywołaniem, potem connect() za wywołaniem i nie przejmuję się tym już dalej. - several 2011-08-23 19:58
Poza tym używanie tego connectSlotsByName utrudnia nazywanie slotów jakoś sensownie tak,aby wiadomo było po nazwie co on robi-w szczególności dotyczy to takich slotów,które jest sens wywoływać zarówno sygnałem jak i w kodzie "z palca" - MasterBLB 2011-08-23 20:12
to co piszesz jest problemem wszędzie, nie raz w Delphi musiałem chwilowo wyłączać event żeby nie odpalił - Azarien 2011-08-23 20:26

Pozostało 580 znaków

2011-08-23 14:39
gość
0

MasterBLB ma rację poza tym do niedawna, nie wiem jak teraz, w QtCreator nie było możliwości dołączenia biblioteki z zewnątrz.

W której wersji miałeś z tym problem? Ja mam QtCreatora razem SDK z Qt 4.6.0 czyli wersja 1x i bez żadnych problemów można było dolinkować bilbioteki statyczne czy dynamiczne. Nie wiem jak VS ale QtCreator nie robił problemów przy dołączaniu tak .lib jak .a - several 2011-08-23 15:49
Problem z zewnętrznymi bibliotekami zawsze jest na Windowsie, bo mało komu chce się ścieżek kompilatora szukać:p Akurat w przypadku QtCreatora i qmake wystarczy tylko kilka osobnych wpisów w pliku .pro i po robocie. Oczywiście na windowsie z prefixem win32:, żeby na linuksie konfliktów nie było (tam prefix unix:). Na Liuksie biblioteki przeważnie się do /usr, lub /usr/local "instaluje", więc ścieżek dopisywać nie trzeba:p - Razi91 2011-08-23 16:19

Pozostało 580 znaków

2011-08-23 15:56
0

Ja zawsze używam WinAPI albo Windows Forms.

Pozostało 580 znaków

2011-08-23 19:30
0

Visual Studio C# (bardzo przyjemnie się pisze - dość długo uciekałem od niego szerokim łukiem, a było to spowodowane tym że wcześniej zetknęłem się z Visual Studio C++, które ZDECYDOWANIE odradzam)
LUB
Borland Delphi (Pascal) / Borland C++ (Mniej dorobione niż Delphi, zdarzyło mi się znaleźć błędy kompilatora, ale używałem ze względu na to, że lubię C++)


░█░█░█░█░█░█░█░█░█░█░█░

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0