Prosty kalkulator okienkowy

Odpowiedz Nowy wątek
2011-08-02 02:24
0

Witam, jestem początkującym programistą, na razie potrafię pisać proste programy konsolowe w ANSI C (od tego języka tak na prawdę zaczęła się moja przygoda z programowaniem jeszcze wcześniej pascala). Jako IDE używam Devc++.
Zgromadziłem już literaturę i planuję dalszą praktykę. Jednakże na chwilę obecną potrzebuję napisać program okienkowy który będzie liczył obwód prostokąta po wprowadzeniu przez użytkownika długości boków. Napisałem już taki program w konsoli, ale nie mam pojęcia jakby wyglądał kod dla aplikacji okienkowej. Czy mógłby mi ktoś napisać kod w c/c++, który będzie można skopiować do devc++ i sobie po ćwiczyć (edytować) służy do tego chyba opcja windows aplication. Chyba, że można inaczej jeszcze w devc++?
Wiem, że od konsoli do okien długa droga przez klasy/obiekty itd. niemniej jednak myślę, ze dałbym sobie radę z gotowym kodem.

Orientuje się ktoś można czy można jakoś umieszczać na serwerach swoje programiki konsolowe (same pliki .exe) tak, aby odpalały się online?

Pozdrawiam!

Pozostało 580 znaków

2011-08-02 03:12
0

Klasy/obiekty? W ANSI C? Tam nie ma takich fajnych rzeczy. Pod windowsami pozostaje Ci WinAPI - w necie info jak w tym pisać jest od groma. Jeżeli linuch to nie mam pojęcia.


To Dev jest też pod linuxa :O? To pewnie zemsta Gatesa. - msm 2011-08-02 03:56
Nie wiem, nie widziałem tego na oczy od lat :D - byku_guzio 2011-08-02 05:20
Ale że Dev jest chyba w Delphi przecież ;p - O_o 2011-08-02 06:54
Kiedyś był jakiś kompilator Delphi na Linuksa... Nie pamiętam jak on się tam zwał. Pamiętam, że wszyscy narzekali na wydajność tworzonych przez niego programów. - Kumashiro 2011-08-02 12:25
Lazarus, dziadostwo jakich mało ;) - O_o 2011-08-02 12:27

Pozostało 580 znaków

2011-08-02 03:58
msm
0

Radziłbym ci zmienić IDE, tak jak chyba każdy na tym forum. Dev jest po prostu zły... Ale nvm.

Mimo że wypieram się znajomości z Devem, z tego co pamiętam jest tam szablon Windows Application czy jakoś tak. W każdym razie po stworzeniu z niego projektu dostajesz działające proste okienko którym się możesz pobawić.

Pozostało 580 znaków

2011-08-02 06:53
O_o
0

Brrrr! Uciekaj z Deva jak najszybciej!
Zmigruj na Code::Blocks to unikniesz w przyszłości problemów które wynikają z używania Deva.


O̾..͠o

Pozostało 580 znaków

2011-08-02 12:09
Kumashiro
0
freestyle01 napisał(a)

Orientuje się ktoś można czy można jakoś umieszczać na serwerach swoje programiki konsolowe (same pliki .exe) tak, aby odpalały się online?

Co rozumiesz przez "odpalały się online"? W przeglądarce WWW? To działa trochę na innej zasadzie. Potrzebujesz serwer WWW i aplikacji działającej jako CGI lub w ramach serwera (np. napisanej w PHP, Pythonie, .NET, Javie itp). Jest coś takiego jak applety javowe, które są aplikacjami uruchamianymi po stronie klienta w przeglądarce, ale musiałbyś swój program przeportować na Javę. AFAIR kombinowali coś kiedyś z appletami w innych językach, ale projekt chyba umarł. W skrócie: (pre)kompilat musi być wieloplatformowy i specjalnie przygotowany aby mógł być uruchamiany po stronie klienta. Pliki .exe są kompilatami tylko dla systemu Windows, więc możesz ich używać jako programów CGI po stronie serwera (potrzebujesz serwera z systemem Windows do tego i np. IIS jako serwera HTTP). Z użytkownikiem komunikujesz się wtedy poprzez protokół HTTP, zwracając kod HTML (+ ewentualnie JavaScript). Poczytaj o tworzeniu aplikacji internetowych.

Jest jeszcze jedna możliwość. Jeśli jest to prosty kalkulator, to możesz napisać aplikację w JavaScript, która będzie uruchamiana w przeglądarce po stronie klienta (oczywiście), a serwer będzie potrzebny tylko do pobrania kodu. Wystarczy wtedy jakikolwiek hosting. Nie będzie to jednak kopilat .exe, ani aplikacja napisana w C/C++. - Kumashiro 2011-08-02 12:23

Pozostało 580 znaków

2011-08-02 12:17
2011-08-02 12:51
0

Klasy/obiekty? W ANSI C? Tam nie ma takich fajnych rzeczy. Pod windowsami pozostaje Ci WinAPI - w necie info jak w tym pisać jest od groma. Jeżeli linuch to nie mam pojęcia.
GTK+ jest w czystym C. Jest i dla unixów i dla windowsa.

Pozostało 580 znaków

2011-08-02 13:41
0

Wiem, że w necie jest od groma materiałów, zanim napisałem to zacząłem je studiować, ale stwierdziłem że póki co nie poradzę sobie z tym dlatego zwróciłem się o pomoc.
Mam kod dla samego okna ale nie wiem czy jest możliwe aby WinApi można było wprowadzać dane do okna. Może ktoś mógłby mi podpowiedzieć z tym kodem? Chyba, że za dużo z tym roboty. Chociaż to tylko obwód prostokąta :)

Pozdrawiam!

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0