klasy okna

Odpowiedz Nowy wątek
2011-07-29 10:38
0

Mam taki problem:
Muszę pobrać o określonej godzinie zawartość paska adresu przegladarki (tutaj Firefoxa, ale IE też by się przydał). Chcę to zrobić za pomocą FindWindow i FindWindowEx. Myślałem o czymś takim:

hWnd = FindWindow("klasa Firefoxa lub IE, niestety mi nieznana", 0);
Wnd = FindWindowEx(hWnd, NULL, "klasa paska adresu, nieznana", NULL);

No ale nie znam potrzebnych klas. Mógłby je ktoś podać?

Pozostało 580 znaków

2011-07-29 10:41
0

EnumWindows()

Pozostało 580 znaków

2011-07-29 10:50
0

a możesz wytłumaczyć? z tego co znalazłem w googlach to wynika, ze trzeba podać tytuł okna, które chcemy znaleźć, a po pierwsze tytuły okna się zmieniają, a po drugie mi chodzi o klasy.
Chyba że źle zrozumiałem? :(

Pozostało 580 znaków

2011-07-29 11:15

za pomocą EnumWindows możesz zbudować listę wszystkich otwartych okien. potem przez GetClassName dowiesz się, jaką klasę mają poszczególne okna.
dostałeś wędkę, a nie rybę ;-)

edytowany 1x, ostatnio: Azarien, 2011-07-29 11:16

Pozostało 580 znaków

2011-07-29 13:41
0

dzięki, na 9 stronie w googlach znalazłem fajny przykład i już łapie ;)

//EDIT:
Aha, i jeszcze jedno. Jak sprawdzić czy hwnd które dostanę pochodzi od Firefoxa albo IE czy od innego programu? Pasowałoby dostać nazwę procesu, np. firefox.exe, ale zadowolę się innym sposobem, jeśli to niemożliwe.

edytowany 1x, ostatnio: new Programer, 2011-07-29 14:01

Pozostało 580 znaków

2011-08-02 12:54
0

OpenProcess,EnumProcessModules,GetModuleBaseName,EnumProcesses


░█░█░█░█░█░█░█░█░█░█░█░

Pozostało 580 znaków

2011-08-02 15:05
0

mi chodzi o to, żeby przy danym hwnd odczytać jego nazwę procesu, a nie bawienie się z enum :)

Pozostało 580 znaków

2011-08-02 18:06
2011-08-03 10:36
0

ale co mi da id procesu jak ja chcę jego nazwę?

Pozostało 580 znaków

2011-08-03 10:44
Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0