Kilka kolejek (queue) w pętli

Odpowiedz Nowy wątek
2010-05-22 08:34
0

Witam.
Mam pytanko, potzebuję pętli for, która stworzy mi x kolejek (queue). Jak taką pętlę zrobić, aby te kolejki miały różne nazwy, a potem żebym mógł się do nich odwoływać?

Pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2010-05-22 10:54
t0m_k-tmp
0

O co Ci dokladnie chodzi ?
Do czego Ci inne nazwy, wystarczy dac tablice kilku pointerow i w petli alokowac pamiec dynamicznie na pierwszy element i jakby nie bylo juz jest kolejka, co prawda jednoosobowa, nawet chyba lepiej, ze nie bedzie trzeba dlugo czekac co nie ?

Na serio to masz pole nazwa w strukturze, czy jak, chcesz tworzyc dynamicznie rozne nazwy zmiennych i je deklarowac w locie ?

Pozostało 580 znaków

2010-05-22 10:56
Świętowit
0
std::map <std::string, std::queue<chuj_wie_co> > kolejki;

Pozostało 580 znaków

2010-05-23 10:20
0

chodzi mi o to, aby zostało utworzonych X kolejek poprzez pętlę, np.:

queue <int> nazwa1;
queue <int> nazwa2;
queue <int> nazwa3;
[...]
queue <int> nazwa8;
[...]

nie wiem tylko jak operować tym ostatnim znakiem w nazwie kolejki...

b>@Świętowit</b
To co napisałeś, stworzy mi mapę kolejek, tak?

Pozostało 580 znaków

2010-05-23 10:54
Świętowit
0

Tak, jak chcesz mieć nazwane kolejki to jedyny sposób. Jak tylko chcesz się do nich w pewnej kolejności odwoływać to zrób zwyczajną tablicę.

Pozostało 580 znaków

2010-05-23 11:04
0

W takim razie, coś takiego:

queue<string> kolejka[50];

jest poprawne i stworzy mi 51 kolejek, do których będę się mógł odwoływać poprzez kolejka[1], kolejka[2], tak?

Wielkie dzięki za pomoc :-)

Pozostało 580 znaków

2010-05-23 11:08
Świętowit
0
kredka29 napisał(a)

stworzy mi 51 kolejek, do których będę się mógł odwoływać poprzez kolejka[1], kolejka[2], tak?

Stworzy 50 kolejek, do których będziesz się mógł odwoływać indeksami od 0 do 49.

Pozostało 580 znaków

2010-05-23 11:08
0

moim zdaniem kolejka[50] zrobi ci 50 jej elementów a nie 51 :) i będziesz się do nich odwoływał indeksami od 0 do 49... aczkolwiek zawsze mogę być w błędzie ;)

eh wyprzedziłeś mnie świętowit ;) ale zgadzam się z Tobą :D

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0