Liczenie silni

Odpowiedz Nowy wątek
2009-11-17 18:28

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

Witam zastanawiałem się jak liczyć silnie
niby no problem ale po jakmiś czasie się cyfry kończą w type int
nawet po powiększeniu go long'iem i tu moje pytanie jak zrobić zmienna która pozwalała by na operacje na tak dużych cyfrach interesuje mnie liczenie silnik co najmniej do 25

z góry dziękuje z odp

Pozostało 580 znaków

2009-11-17 18:34
Moderator

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 1 godzina temu

0

Pozostaje ci zmiana języka na jakiś który w standardzie ma baaardzo długie liczby, albo użycie jakiejś biblioteki do obliczeń na stringach (np. vlong)


Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...

Pozostało 580 znaków

zaqwsx
2009-11-17 19:44
zaqwsx
0

spróbuj może unsigned long int

Pozostało 580 znaków

2009-11-17 19:56
Moderator

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 1 godzina temu

0

long long da rade chyba do 21! przechować a on chce większe ;)


Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...

Pozostało 580 znaków

2009-11-17 20:01

Rejestracja: 10 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

chyba najprościej użyć GMP
http://gmplib.org/

Pozostało 580 znaków

bogdans_niezalogowan
2009-11-17 20:36
bogdans_niezalogowan
0

Najprościej to chyba (jak sugerował Shalom) zmienić język. Np na Pythona.

# _*_ coding: utf-8 _*_
n=input("Dla jakiego n obliczyć silnię: ")

s=1
i=1
while i<=n:
   s*=i
   i+=1

print "%d! = %d" % (n,s)

Dla liczb czterocyfrowych (9999!) wynik jest na ekranie praktycznie natychmiast, dla większych (99999!) trzeba z minutę poczekać.

Pozostało 580 znaków

2009-11-17 20:55

Rejestracja: 10 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

jeśli wydajność staje się ważna to polecam GMP np 99999! liczy ( samo liczenie nie piszę o wypisaniu na ekran) błyskawicznie (poniżej 0.1 s)

Pozostało 580 znaków

Shadzio
2009-11-18 19:50
Shadzio
0

Chodzi mi oto że nauczyciel od matmy i infy stwirdził ze nie da sie powyżej 25 bo sie komputer załamie ja stwierdziłęm ze go poje... przeciez to dla komputera nie powinno problemów stanowić i chyba użyje GMP :) tlyko musze o tym poczytać na necie

Pozostało 580 znaków

2009-11-18 19:58

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

Jeżeli to co napisałeś, to dokładne słowa nauczyciela (komputer się załamie) przy silni, to ja mam pytanie,
czyżby liceum w Rzeszowie?

Pozostało 580 znaków

Shadzio
2009-11-18 20:07
Shadzio
0

Dokładnie to powiedział że wysiadzie i gimnazjum w Jarocinie tak tym Jarocinie ^^

Pozostało 580 znaków

Shadzio
2009-11-18 20:11
Shadzio
0

Dobra zapakowałem biblioteke jaki teraz nagłówek użyć i jak zdeklarować zmienną ?

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0