[Dev-cpp] Wątki

Odpowiedz Nowy wątek
2009-06-10 12:28
cx3
0

Witam i o zdrowie pytam :D

Każą mi się uczyć tego brzydkiego c/c++ no to się uczę :D i korzystam z c++Buildera starego jak świat oraz z dev c++ 4.9.9.2, trochę ułomnie wyglądającego przy Delphi czy przy Buliderze. Wygląd jednak nie świadczy o niczym, tu chodzi o język. Mianowicie zainspirowany wielowątkowością w Object Pascalu, chciałbym sobie tak w ramach ćwiczenia nowego dla mnie języka (ledwie półroczny staż) nauczyć się pisać aplikacje mające kilka wątków, właśnie w Devie. Wiem, że BC++ to potrafi ale się uparłem na Dev'a. Pytałem o porady prof. Google, ale po godzinie montowania różnorakich zapytań po prostu dałem sobie spokój i w końcu postanowiłem zapytać tutaj :) Może w ogóle Dev na takie zabawy nie pozwala? ;]

  • z jakich plików nagłówkowych korzystać
  • no i prosiłbym o jakiś prosty przykład z: tworzeniem wątku, zawieszeniem i wznowieniem :)

Z góry cx3 dziękÓje ;)


C++ ftw!

Pozostało 580 znaków

2009-06-10 12:58
0
cx3 napisał(a)

uparłem na Dev'a.

Najgorsze co mogłeś zrobić. No ale ok, skoro chcesz wielowątkowość w WinApi ćwiczyć to twoja sprawa - zacznij od przeczytania tego: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms684852(VS.85).aspx

Pozostało 580 znaków

2009-06-11 19:01
0

Jest port POSIX Threads (pthreads) do Win32 dla Dev-C++:
http://devpaks.org/details.php?devpak=194

Tu masz parę wskazówek:
http://pl.wikipedia.org/wiki/POSIX_Threads
https://computing.llnl.gov/tutorials/pthreads/

Inne linki znajdziesz jak przeszukasz Google.

Pozdrawiam


Write in C.

NIE odpowiadam na maile ani prywatne wiadomości związane z tematami na forum.

Pozostało 580 znaków

2009-06-11 19:16
xcvbn
0

POSIX Threads? Jaki jest sens się tego uczyć?
Unix (i jego klony) od zawsze były systemami nastawionymi na procesy - wielowątkowość przez fork - nie na wątki.

Tutorial z CreateThread - http://www.geocities.com/samu[...]el/MultiThreadingTutorial.htm
Oczywiście razem z msdn

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0