Jak obsłużyć przyciski multimedialne

Odpowiedz Nowy wątek
2009-03-16 21:14
0

Witam
Jak obsłużyć przyciski multimedialne takie jak play stop itd.
Chciałbym je obsługiwać w swoim programie gdy jest schowany do traya.
Próbowałem założyć Hook na klawiaturę, ale mi się nie udało.

Proszę o szybką odpowiedź.
Pozdrawiam arni077

Pozostało 580 znaków

2009-03-16 21:54
0

ekm, a od kiedy na klawiaturze są przyciski typu play [???]

Pozostało 580 znaków

2009-03-16 22:13
0

Czasami są w klawiaturach multimedialnych, ale to sterownik daje info, że jest stop, albo play. Zobacz jak to wygląda w sterownikach. A w Googlach nie ma??


Pozostało 580 znaków

2009-03-17 11:32
0

Wiem, że w niektórych klawiaturach (jak nie większości) klawisze te działają jak każde inne, tyle że mają przypisane własne nietypowe kody wirtualne.

Pozostało 580 znaków

2009-03-17 12:02
0

u mnie na klawiaturze multimedialnej sterownik generował nawet standardowy kod, coś w stylu: [left ctrl] + [left alt] + [left shift] + Fx, gdzie Fx to były klawisze F1 - F12. Z jednej strony łatwo było obsługiwać, z drugiej to ta klawiatura mi konflikty powodowała, bo czasem niektóre programy akurat takich kombinacji używały.

Tak czy inaczej - zrób prosty programik pobierający klawisze, i zobacz, co wyświetla po wciskaniu tych playów i itp

Pozostało 580 znaków

2009-03-17 18:30
0

w WinAPI zrobiłem sobie programik i dałem tam taki kod żeby mi pokazywało nr guzika

case WM_KEYDOWN:
MessageBox(NULL,IntToStr(wParam).c_str(),"Błąd",NULL);
break;

i to mi pokazuje nr 179 i co z tym nr zrobić żebym mógł go obsłużyć jak okno będzie zminimalizowane

Pozostało 580 znaków

2009-03-17 18:44
0
case WM_KEYDOWN:
switch(wParam)
{
  case 179:
   ShowWindow(hwnd,SW_MINIMIZE);
    break;
}
break;

Pozostało 580 znaków

2009-03-17 19:41
0
arni077 napisał(a)

go obsłużyć jak okno będzie zminimalizowane

RegisterHotKey

BTW, 179 to całkiem standardowy kod - VK_MEDIA_PLAY_PAUSE

Pozostało 580 znaków

2009-03-17 21:05
0

mógł by ktoś dać przykład tego bo jeszcze tego nie robiłem a na necie same jakieś takie dziwne przykłady
a gdzie mogę znaleźć ta tablice z tymi nazwami ?? bo inne przyciski tez bym chciał
ok nie aktualne

Pozostało 580 znaków

2009-03-17 22:05
0

Guziki masz przy kurtce. To są PRZYCISKI!!!


Pozostało 580 znaków

2009-03-18 15:11
0

Mam jeszcze 1 pytanie ale nie będę otwierał nowego tematu bo za krótkie jest.
Jak zapobiec uruchomieniu po raz 2 tego programu.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0