programy wielookienkowe w bcb

0

Jak robic w bcb aplikacje z wieloma formami?

0

dokładnie tak samo jak z jedną tylko więcej razy

0

umiem robić nowe formy, ale nie wiem jak zrobić, żeby pokazywać i chować inne okna,
i odczytywać z nich dane.

0

Forma to zmienna tak jak każda inna: tworzysz ją sobie dynamicznie przez new, a pamięć zwalniasz przez delete. Do pokazania formy używa się - jeśli dobrze pamiętam - metody Show(). Dane możesz przekazywać i pobierać na wiele sposobów, np. forma może ustawiać wartość jakiegoś swojego pola prywatnego, które potem jest odczytywane przez inne formy publiczną metodą.

Zresztą po co tyle pisze... na Google szukałeś? Pewnie pełno tekstów jest na ten temat...

0

Szukałem. Nic nie ma. Chodzi mi oto, jak połączyć to wszystko w całość.

0

Forma to zmienna tak jak każda inna: tworzysz ją sobie dynamicznie przez new

No tak, chociaz w 99% przypadkach nie tak to sie robi bo i po co. Ale faktycznie, mozna i czasem sie przydaje. I nie zmienna tylko obiekt klasy jesli juz...

0
olo16 napisał(a)

Szukałem. Nic nie ma. Chodzi mi oto, jak połączyć to wszystko w całość.

skoro szukales to sluchaj :)
dodajesz sobie nowy form - mowiles ze wiesz jak to zrobic, pozniej w kodzie zalaczasz sobie bilbioteke z tym formem np masz 2 formy o nazwach form1 i form2 to piszesz w pierwszym :

#include "form2.h" // czyli w nazwie pierwszego wpisujesz nazwe drugiego
a w drugim
#include "form1.h" // polaczenie w duga strone - drugi z pierwszym

jesli chcesz ukrywać jakies to tworzysz sobie cos na formie1 np jakis button i wpisujesz w niego

form1->visible = false;
form2->visible = true;

co daje efekt ze ukrywa ci pierwszy form a pojawia sie drugi :)

a ze tak powiem na necie jest masa takich przykladow wystarczy poszukac lepiej :)

0

thx. działa.

ps.
Formy nie mają visible, tylko specjalne metody( Show() i Hide() )

0

Mają i Show/Hide, jak i Visible. loko po prostu literówkę zrobił, Visible z dużej litery.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0