Pliki w projekcie... Gdzie i jak?

Odpowiedz Nowy wątek
2006-12-31 08:53
pathfinder
0

Witam,

Od 2 lat programuję w C/C++ i asm. Już jakiś czas piszę bardzo duży projekt(którego źródła nie mieszczą się już na dyskietce :-) ) w c i asm.
Okazało się że nieznam podstaw :-( (nie chodzi o jezyk tylko zarządzanie plikami w projekcie).
Gdy projekt już zaczynał się rozrastać porobiłem foldery w których znajdowały się pliki ze źródłami związanymi z nazwą tego katalogu. Utworzyłem też folder "Include" w których trzymam nagłówki wszystkich plików *.c.
Jednak jak dla mnie ten styl wyglada troche prymitywnie... Pliki z kodem asm są wymieszane z c itp.
Zabardzo nie wiem jak nazywać pliki :-/
I jak używać MakeFile w DJGPP bo jak narazie używam plikow ld i bat'a ;-P ?
Czy jest jakaś może zasada której juz zaawansowani programiści się trzymają?

Pozostało 580 znaków

2007-01-01 20:07
0

Jak dla mnie lepiej nie dzielić na nagłówki i źródła, tylko 'tematycznie' (np. w wypadku gry w jednym folderze pliki związane z obiektami, w drugim z silnikiem, potem w podfolderach coraz bardziej szczegółowy podział) a .h i .cpp razem - żeby nie trzeba było skakać po całym projekcie jak chcesz np. dodać funkcję do jakiejś klasy ;)


but there's no sense crying over every mistake
you just keep on trying till you run out of cake

Pozostało 580 znaków

2007-01-01 21:18
0

hmm w C chyba najczesciej uklad jest taki:

/doc - dokumentacje
/src - glowny katalog zrodel
/include - ogolne naglowki, ew. api projektu dla zewnetrznych aplikacji
/bin - jezeli projekt sklada sie z wielu programow
/tools - jezeli do kompilacji potrzebne sa jakies dodatkowe narzedzia

a w /src podzial jest najczesciej na moduly/biblioteki


Pozostało 580 znaków

2007-02-09 09:58
pathfinder
0

OK. Ale co z tym makefile?
Wiem że pewnie ułatwił by mi życie, ale ani w książkach, ani na necie od tamtej pory nic nie znalazłem :/

Pozostało 580 znaków

2007-02-10 08:53
0

Naprawdę...? To jak to się stało, że mi google wyrzuciło w ch.. i jeszcze trochę wyników po zwykłym wpisaniu "makefile"?? Ale niech będzie, masz stronę zawierającą podstawy - zwróć uwagę na adres - wybrany nieprzypadkowo :]

http://www.antylameriada.net/pmakefile/

Pozostało 580 znaków

2007-02-10 09:06
Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0