[Grafika][GCC][Konsola]

Odpowiedz Nowy wątek
2006-12-12 14:49
Ania K...
0

Witam!
Mógłby ktoś mi napisać jak korzystać z funkcji graficznych w C++? Posiadam kompilator GCC i chciała bym np narysować w konsoli poziomą kreskę. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć co należy zrobić?
Szukałam tego wszędzie i nie znalazłam. Były tylko materiały poświęcone Visualowi i BC++.

Pozostało 580 znaków

2006-12-12 16:42
0
#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
for (int x=0;x<=50;x++) cout << "_";
cout << endl;
return 0;
}

Pozostało 580 znaków

2006-12-12 18:24
Ania K...
0

Chodziło mi raczej o tryb graficzny, bo tak to tez bym umiała :) Bo np co jeśli bym chciała narysować pionową kreskę, albo pod jakimś kątem!

Pozostało 580 znaków

2006-12-12 21:19
0

No to w takim razie to nigdy o czymś takim jak tryb graficzny w GCC nie słyszałem,
możesz użyć biblioteki Allegro, tylko że nie znam jej bliżej i nie potrafię powiedzieć, czy ona jest w wersji na kosolę ale spróbuj. Narzędzia Borlanda i Microsoftu zawsze są trochę bogatsze jeśli chodzi o standardowe możliwości ich narzędzi (nie systemów operacyjnych :D ).

Pozostało 580 znaków

2006-12-12 21:37
Ania K...
0

Nie no nie może tak być :(
Nie śmiej się :P

Jak szukałam coś takiego to programy wykorzystywały bibliotekę graphics.h a w gcc czegos takiego nie ma.. :( i nie wiem co zrobić a ja to bardzo potrzebuje ;-( może ktoś inny wie?

Pozostało 580 znaków

2006-12-12 22:22
0

Jeśli musi być pod konsolę to możesz użyć Turbo Pascal'a i jego biblioteki graph.

Pozostało 580 znaków

2006-12-12 22:39
0

w terminalu sie graficznie nie da bo to terminal ;), chcesz grafike to najprostsza powinna byc biblioteka allegro wlasciwie, z punktu widzenia programisty nie wiele sie rozni do bgi (graphics.h) itp z borlanda :)


Pozostało 580 znaków

2006-12-13 22:55
Ania K...
0

A czy mogę tą bibliotekę z borlanda użyć w kompilatorze gcc?
Czy to by zadziałało? Jeśli tak możecie napisać. I jeśli ktoś by mógł umieścić gdzieś w sieci tą bibliotekę byłabym bardzo wdzięczna :)

Pozostało 580 znaków

2006-12-13 23:14
0

Szczerze pisząc... wątpię :D
Biblioteka h to tylko nagłówki, a Borland raczej nie udostępnia kodów źródłowych swoich produktów :D Nawet takich przestarzałych jak BGI. Jeśli źle piszę to mnie poprawcie ;)
Tak czy inaczej co szkodzi Ci użyć allegro ?? Ściągasz, uczysz się i masz tak jak ze wszystkim nowym :D

Pozostało 580 znaków

2006-12-14 00:01
Ania K...
0

No dobra wygrałeś! Ściągam allegro! Poszukam w Necie jak to zainstalować, jak nie będę mogła czegoś wykombinować to dam znać :P

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0