[C#] Połączenie z bazą MYSQL i prosty INSERT.

Odpowiedz Nowy wątek
2006-11-14 10:07
0

Witam, zaczynam przygode z c# i mam pytanie w jaki sposob polaczyc sie z bazka MYSQL (u mnie serwer krasnala) chodzi mi o 3 linijki kodu : 1. polaczenie 2. prosty insert 3. wykonanie
Dziekuje z ggory i pozdrawiam.

Pozostało 580 znaków

2006-11-15 19:10
0

ja uzywan MSSQL, nie wiem czy Connection String rozni sie tam od tego z MySql, jesli nie, proste zapytanie, a raczej update rekordu w tabeli mogloby wygladac tak:

            SqlConnection con = new SqlConnection("Data Source=192.168.1.5\sqlexpress;Initial Catalog=ES;User ID=twoj_user;Password=twoje_haslo");
            SqlCommand cmd = new SqlCommand("update USERS set PASSWORD = @password where ID = @user_id", con);

            cmd.Parameters.AddWithValue("password", "haslo");
            cmd.Parameters.AddWithValue("user_id", 234);

            try
            {
                con.Open();
                cmd.ExecuteNonQuery();
            }
            catch (Exception ex)
            {
             ex.MessageBox.Show(ex.Message);    //blad
            }
            finally
            {
                if (con != null) con.Close();
            }

pozdrawiam
Mariusz


...This is not war, this is pest control!...

Pozostało 580 znaków

2006-11-15 19:20
0

Tu i tu i jeszcze sporo tu...


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-11-19 00:27
Caspar_off
0
aristo napisał(a)

ja uzywan MSSQL, nie wiem czy Connection String rozni sie tam od tego z MySql, jesli nie, proste zapytanie, a raczej update rekordu w tabeli mogloby wygladac tak:


SqlConnection con = new SqlConnection("Data Source=192.168.1.5\sqlexpress;Initial Catalog=ES;User ID=twoj_user;Password=twoje_haslo");
SqlCommand cmd = new SqlCommand("update USERS set PASSWORD = @password where ID = @user_id", con);

        cmd.Parameters.AddWithValue("password", "haslo");
        cmd.Parameters.AddWithValue("user_id", 234);

        try
        {
            con.Open();
            cmd.ExecuteNonQuery();
        }
        catch (Exception ex)
        {
         ex.MessageBox.Show(ex.Message);    //blad
        }
        finally
        {
            if (con != null) con.Close();
        }

> pozdrawiam
> Mariusz

a gdyby zapytanie wywolywalo procedure ktora wypisuje cos poprzez print to jak wygrzebac to co ona wypisuje ??? mam z tym straszny klopot

pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2006-11-19 02:35
0

W tym wypadku ExecuteReader, ale to zadziala dla mssql raczej.


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-11-20 00:19
0
johny_bravo napisał(a)

W tym wypadku ExecuteReader, ale to zadziala dla mssql raczej.

a mi wlasnie o mssql chodzi :] dalej mam klopot bo troche szukalem o tym ExecuteReader i wszystko fajnie dziala ale kiedy w odpowiedzi na zapytanie dostaje tabele. a kiedy wywoluje procedure ktora cos wypisuje przy uzyciu 'print' nie moge w zaden sposob wydostac tego co ona napisala. prosze o prosty przyklad bo pewnie cos robie zle

pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2006-11-20 00:33
0

Sorki, w temacie jest mysql, wiec sadzilem, ze o to. Jesli chodzi o przechwytywanie printa, to musisz obsluzyc zdarzenie InfoMessage polaczenia - print w domysle sluzy do przekazywania wlasnie wiadomosci.


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0