maly klopot z nową linią

Odpowiedz Nowy wątek
2006-10-20 21:57
0

witam.
staram sie podzielic tekst: string str = "pierwsza linia \n druga linia"; i wstawic wynik do edit boxa. zam iast przejscia do nastepnej linii w miejscu \n pojawia sie znaczek przypominajacy kwadrat i caly tekst pozostaje w tej samej linii.
tutaj link do zrzutu ekranu:
http://www.mariuszzaleski.com/pic.bmp

moze ktos wie dlaczego sie tak dzieje?

przy okazji druga sprawa. program pracuje nad szeregiem plikow po kolei. w statusLabel wyswietlam nazwe aktualnego pliku. cala procedura zamknieta jest w petli wiec windows nie ma mozliwosci odswierzac statusLabela i pokazywac kolejnych nazw plikow. poprostu nie wyswietla nic dopoki nie zakonczy petli, wtedy wszystko co widze to nazwa ostatniego pliku. w c++ i Api mozna bylo na sile wymusic odswierzenie kontrolki czy regionu ekranu. jak moge uzyskac ten sam efekt w C#?

pozdrawiam
Mariusz


...This is not war, this is pest control!...

Pozostało 580 znaków

2006-10-20 23:01
0

W textbox'ie aby przejsc do nowej lini musisz uzyc kombinacji "\r\n", ktora symbolizuje wcisniecie klawisza enter (powrot karetki, nowa linia).

W celu poprawnego odswiezania tla aplikacji powiniennes cala dluzsza operacje przeniesc do innego watka. Jednakze istnieje mozliwosc przetworzenia wszystkich msg aplikacji nawet i podczas petli, dodaj w niej po prostu Application.DoEvents().


Senior Full Stack Developer .NET & Angular

Pozostało 580 znaków

2006-10-21 21:31
0

witam ponownie. skorzystalem z rady i stworzylem nowy watek wykonujacy operacjena plikach. Pojawil sie jednak inny problem. Kiedy watek zakonczy dzialanie czasem zachodzi potrzeba ponownego go uruchomienia. Probuje to robic wywolujac ta sama funkcje: thread.Start() ale otrzymuje wtedy taki wyjatek: Thread is running or terminated; it cannot restart.

Sprawdzilem wczesniej, ze funkcja watku napewno sie zakonczyla. Nie wiem jak wystartowac ponownie ten sam watek bez powodowania tego wyjatku.

Dla rozjasnienia sytuacji, funkcja watku wyglada tak:

        public static void startThread()
        {
            for (int i = 0; i < fileNames.Count; i++)
            {
                encryptFile(fileNames[i].ToString());
            }
        }

watek wywoluje z innego miejsca programu tak:

thread.Start();

pozdrawiam
Mariusz

ps. jesli rozwiaze ten problem to praktycznie zakoncze prace nad malym projektem programu szyfrujacego pliki dowolnego typu. oczywiscie nie zapomne umiescic go na na ftp i podac linka tutaj :-)


...This is not war, this is pest control!...

Pozostało 580 znaków

2006-10-22 11:29
0

po prostu przez wywolaniem Start() daj

thread = new Thread(new ThreadStart(this.startThread));
thread.Start();

i wszystko dziala :)
Jezeli nie wiesz czy stary watek sie skonczyl sprawdz to przez thread.IsAlive i wtedy thread.Abort() i dopiero tworzenie nowego watka.


Senior Full Stack Developer .NET & Angular

Pozostało 580 znaków

2006-10-22 12:24
0

Dziekuje. Teraz dziala. Sprawdzalem oczywiscie wczesniej czy watek nadal sie wykonuje. Nie rozymiem tylko dlaczego musze jeszcze raz konstruowac obiekt watku zamiast poprostu wywolac thread.Start().

pozdrawiam
Mariusz


...This is not war, this is pest control!...

Pozostało 580 znaków

2006-10-22 23:50
0

Tak jak obiecałem wcześniej, oto link do małego projektu, który właśnie przed chwilą skończyłem z Waszą pomocą :-)
http://www.mariuszzaleski.com/pliki/programy/FileEncrypter.NET.rar

Byłbym wdzięczny za Wasze uwagi.

Pozdrawiam
Mariusz


...This is not war, this is pest control!...

Pozostało 580 znaków

2006-10-27 11:23
0

A ten no kod pokazesz? bo malo kto lubi odpalac trojany :)

Pozostało 580 znaków

2006-10-28 11:19
0

Takiego podejzenia sie nie spodziewalem szczerze mowiac.
Kod do pobrania tutaj:

http://www.mariuszzaleski.com[...]ramy/FileEncrypterNet_src.rar


...This is not war, this is pest control!...

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0