[asp.net]problem z login i providerami

Odpowiedz Nowy wątek
2006-09-07 14:31
0

witam, stworzylem sobie projekt website w VS2005 :) potem zaczalem korzystac z kontrolek loginowych, powstala baza danych w folderze App_data. W tej bazie są dane użytowników, role manager oraz memebership ( tka podejrzewam :) ) i wszystko dziala ladnie na localhoscie jak daje F5 :)logowanie, dostep do meny folderów itp. Teraz chciałbym te stronę zgrać na serwer, mam konto z obśługą ASp.NET oraz SQL Server 2005 EE ( tak jak u mnie na kompie ). Ttylko ze jak to zgram to za chiny nie chce działać. Problem pojawia sie juz przy próbie logowania - coś jakby nie bylo połaczenia z tą poszukiwaną bazą. Pytanie brzmi w jaki sposób moge zmienić providera tzn żeby ustawić nazwe serwera itp w connectionString. Próbowałem zrobic swój conncectionString ( zgodny z kontem www) a potem dodać w web.config przy memebrship i rolemanager tag <provider> ale to nie pomaga :( prosze o pomoc.


Spony

Pozostało 580 znaków

2006-09-10 23:25
0

może spróbuje opisać inaczej ten problem:

Stworzylem aplikacje w Visual Web Developer i wgralem na ftp. Proste,
statyczne strony asp.net dzialaja, ale jesli korzystam z bazy to pojawia sie
blad. Czy projekty zawierajace bazy danych (pliki MDF w katalogu App_Data)
trzeba jakos konfigurowac w panelu administracyjnym, czy wystarczy po prostu
wrzucic ftpem?
Prosze o sugestie.


Spony

Pozostało 580 znaków

2006-09-10 23:27
0

Pliki mdf to pliki bazy danych, ale nie jest to de facto baza danych. Zrob na swoim kompie backup bazy danych, znajdz w panelu obsluge bazy i przywroc baze z backupu na serwerze. Pozniej ustaw dane do polaczenia z serwerem i powinno dzialac.

//edit
heh, przeciez tlumaczylem tutaj, ze to nie to samo :P

pozdrawiam
johny


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-09-11 00:09
0

no ale to nie chdozi o backup :(, poza tym na hostingu na ktorym mam strone nie da sie tego zrobić, mam jedynie generator connection stringa do pliku bazy w Appdata. A problem jest chyba w czymś innym niż folder bazy :/ strona testowa to http://grupa-net.qsh.pl/ login: spony hasło: komputer może udać CI się jakoś pomóc po błędzie :)


Spony

Pozostało 580 znaków

2006-09-11 00:58
0

Hmm... blad mi nic nie mowi. Z tymze dalej czegos nie rozumiem. Moze ja sie nie znam, ale jak dla mnie przegranie tylko pliku mdf nic nie daje... Dobieranie sie do niego rowniez. Jest to plik bazy i praktycznie nawet nie musisz wiedziec, ze on tam sobie gdzies jest. Masz serwer bazy sql, wiec laczysz sie z nim i korzystasz z bazy, o ktorej o ma wiedziec. Z plikiem nic nie robisz, to wewnetrzna sprawa serwera. Moze wyjasnij jak wrzuciles baze i podaj connectionstringa do laczenia.

pozdrawiam
johny


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-09-11 13:33
0

hmm, może spróbuję inaczej to wytłumaczyć i z tego co wiem to nie ja jeden mam z tym problem:

otóż, tworzę nowy projekt w VS 2005 albo WEb Developer. Następnie whcodzę w menu: WebSite -> ASp.NET Configuration. i Wtedy otwiera mi się przeglądarka w której moge ustawiać rózne rzeczy dla tego projektu - aplication, security i provider. Idalej w Seucurity Tworzę sobie userów itp itd. Potem w projekcie na swojej stronie używam kontrolki Login w celu zalogowania użytkownika. I nie muszę sie łaczyć z bazą danych która powstała gdzieś tam ( w folderze App_data ) i wszystko łądnie działa moge sie logować i w ogóle śmiga. No i teraz chce przenies ten projekt z możliwością logowania którą już mam gotową na serwer www. I w tym monecie pojawia się mój problem :) otóz - nie działa - jak widać. Ale dlaczego i jak z tym sobie poradzić? no po prostu nie wiem :) może ktoś robił coś takiego już i wie jak mi pomóc.


Spony

Pozostało 580 znaków

2007-04-23 18:00
Marcell
0

Witam
Wiem ze po czasie, ale postaram sie ci pomoc na ile wiem....
Jak sie nie myle to mam ten sam problem i z nim "walcze"
Na pewno musisz "uwierzytelnić" baze na serwerze, to powinieneś mieć opisane przez dostawce, jak to zrobić (Źródło pliku do tworzenia pliku SQL: http://download.microsoft.com[...]/DatabasePublishingWizard.msi, potem wkleić to do SQL Managment studio na serwerze sql i wykonać, a następnie pozmieniać ścieżki "connectionString")

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0