Problem z biblioteką .. pytania z bazą mysql ...

Odpowiedz Nowy wątek
2006-08-29 22:29
0

Dla johny_bravo jak możesz dokończmy ten temat bo to dla mnie ważne!!

No to raczej musi ich tyle byc. A czemu odswiezanie co minute? Moze to inaczej sie da?

Musi być co minute bo przypomnienie może mieć odstęp minuty czyli kilka spotkań np w tym samy czasie lub minutowym opuźnieniu

To przekaz metodzie w dll obiekt odpowiedzialny za odswiezenie, albo delegacje metody odswiezajacej i niech za pomoca ktorej z nich odswiezy.

Możesz mi pokazać jak;) Nasmarować kodzik ponieważ zabardzo o tym niesłyszałem jestem noob i newbie w 1;) w SPACJA końcu jak się ma 16 lat i programuje amatorsko;p

To zakladajac, ze 5 minut przed to data przypomnienia to:

DateTime dataPrzypomnienia = dataSpotkania - new TimeSpan(0,5,0);

wiec mozesz zrobic switcha i odpowiednio ustawiac date przypomnienia dla kazdej opcji ( po 1 linijce na opcje, wiec nie tak duzo pisania), a sprawdzanie to osobno ponizej (kolejna linijka).

A jak to porównać;> tom date przypomnienia z datą teraźniejszą aby się zgadzało dobrze;)</b>

Pozostało 580 znaków

2006-08-29 23:03
0
Anioool napisał(a)

Musi być co minute bo przypomnienie może mieć odstęp minuty czyli kilka spotkań np w tym samy czasie lub minutowym opuźnieniu

To bez sensu sciagac cala liste. Lepiej dac co minute zapytanie takie:

select * from spotkania where data_przypomnienia>=NOW() and data_przypomnienia<dateadd(NOW(), interval 1 minute)

Dzieki temu dostaniesz dokladnie te, ktorych data_przypomnienia zaczyna w ciagu najblizszej minuty.

To przekaz metodzie w dll obiekt odpowiedzialny za odswiezenie, albo delegacje metody odswiezajacej i niech za pomoca ktorej z nich odswiezy.

Możesz mi pokazać jak;) Nasmarować kodzik ponieważ zabardzo o tym niesłyszałem jestem noob i newbie w 1;) w SPACJA końcu jak się ma 16 lat i programuje amatorsko;p

np. tak:
dllka (nazwijmy klase DllClass)

class DllClass
{

  delegate void Refresh();

  public static void DoSomethingAndRefresh(Refresh refreshMethod, string parametr1)
  {
    ...
    refreshMethod();
  }

}

aplikacja:


public void ApplicationRefresh()
{
  ...
}

public void SomeEvent(object Sender, EventArgs args)
{
  DllClass.DoSomethingAndRefresh(new DllClass.Refresh(ApplicationRefresh), "parameter 1");
}

albo za pomoca obiektu:

dllka

class RefreshObject
{
  private Form ParentForm; //Form albo cokolwiek innego chcesz tam odswiezac
  public RefreshObject(Form parent)
  {
     ParentForm = parent;
  }
}

public class DllClass
{

public static void DoSomethingAndRefresh(RefreshObject refreshObject)
{
  ...
  refreshObject.Refresh();
}

}

aplikacja:


public void SomeEvent(object sender, EventArgs args)
{
  DllClass.DoSomethingAndRefresh(new DllClass.RefreshObject(this));
}

A jak to porównać;> tom date przypomnienia z datą teraźniejszą aby się zgadzało dobrze;)</b>

if(DateTime.Compare(dataPrzypomnienia, DateTime.Now) == 0) // 0 - rowne, <0 pierwsze mniejsze od drugiego, >0 pierwsze wieksze od drugiego

PS. Ale wysmazylem posta :)

pozdrawiam
johny</quote></quote></quote></quote>


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0