Tworzenie programu z zewnetrznymi plikami

Odpowiedz Nowy wątek
2006-07-21 22:50
Mateusz_poczatkujacy
0

Witam serdecznie!

Do tej pory moje programy w C#, bardzo proste formy, po skompilowaniu pozostawaly tylko w jednym pliku. A teraz moje pytanie: czy moge stworzyć program 'przypominający zwykłą aplikacje', tzn. żeby miał pliki klas w zewnetrznych plikach?

Pytanie drugie: bardzo Was prosze, czy mozecie mi jakoś prosto wytłumaczyć rozwiazanie mojego kolejnego problemu: po właczeniu programu uruchamia sie glowna forma (logiczne, czyz nie? :) ). Ale teraz chciałbym, aby po naciśnieciu jakiegoś przycisku pojawiło się nowe oknienko z nową formą? Czyli mam przycisk w glownej formie "dodaj produkt" i jak na niego klikne to co zrobic zeby sie mogla pojawic forma "dodawanieProduktu"?

Z góry bardzo dziękuje za pomoc, chciałbym także dodać że jestem w kwestii C# początkujący i proszę Was o wyrozumiałość :)

Pozdrawiam, Mateusz.

Pozostało 580 znaków

2006-07-22 00:17
0
  1. najprosciej to dodaj nową formę do projektu, a potem w Clicku danego buttona stworzyć ją przez new ( Form2 dodajProdukt = new Form2(); )

Pozostało 580 znaków

2006-07-22 00:50
Mateusz_poczatkujacy
0

Witam ponownie!

Niestety opcja z new nie działa :( Oto mój kod:

Funkcja obslugujaca zdarzenie Click:

private void showAbout(object sender, EventArgs e)
        {
            AboutBox1 form = new AboutBox1();
        }

Tworzenie kontrolki i przypisanie akcji:

this.aboutToolStripMenuItem.Image = ((System.Drawing.Image)(resources.GetObject("aboutToolStripMenuItem.Image")));
            this.aboutToolStripMenuItem.Name = "aboutToolStripMenuItem";
            this.aboutToolStripMenuItem.Size = new System.Drawing.Size(76, 20);
            this.aboutToolStripMenuItem.Text = "About...";
            this.aboutToolStripMenuItem.Click += new System.EventHandler(this.showAbout);

forma AboutBox jest w oddzielnym pliku *.cs w projekcie (jeśli ma to jakieś znaczenie).

Pozostało 580 znaków

2006-07-22 09:18
0

A jaki blad sie pokazuje?

Co do tworzenia projektu w roznych plikach to stworz sobie projekt glowny typu Windows Application. Nastepnie stworz sobie projekt typu Class Library. Oba projekty moga byc w tym samym rozwiazaniu (solution) - tak jest wygodniej. Tworzysz sobie jakies klasy w Class Library, nastepnie w Windows Application w sekcji References dodajesz referencje do tamtego projektu. Po skompilowaniu powstanie exe dla Windows Application i dll dla Class Library.

pozdrawiam
johny


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-07-22 14:32
Mateusz_poczatkujacy
0

Żaden blad sie nie pokazuje, po prostu jak klikne na element to nic sie nie dzieje... :( Już nie mam pojęcia jak to powinno wyglądać... Czy może być jakaś inna przyczyna?

P.S Dziękuje za pomoc w drugim problemie :)

Pozostało 580 znaków

2006-07-22 14:39
0
Mateusz_poczatkujacy napisał(a)

Żaden blad sie nie pokazuje, po prostu jak klikne na element to nic sie nie dzieje... :( Już nie mam pojęcia jak to powinno wyglądać... Czy może być jakaś inna przyczyna?

P.S Dziękuje za pomoc w drugim problemie :)

Wszystko jest ok. Nie zauwazylem pewnej drobnostki :)

private void showAbout(object sender, EventArgs e)
        {
            AboutBox1 form = new AboutBox1();
            form.Show();
            //albo
            //form.ShowDialog();
        }

pozdrawiam
johny


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-07-22 15:01
Mateusz_poczatkujacy
0

Dziękuje ślicznie! :)

A żeby nie zaczynać nowego tematu, pojawił się jeszcze jeden problem, mianowicie: jak dowiedzieć sie, czy po wyswietleniu MessageBox został klikniety anuluj albo ok? bo chciałem zrobic zapytanie przed wyjściem z programu, ale nie umiem tego zaprogramować...

Pozdrawiam, Mateusz.

Pozostało 580 znaków

2006-07-22 15:36
0

Można dowiedzieć się z msdn :)
http://msdn2.microsoft.com/en[...]windows.forms.messagebox.aspx

if(MessageBox.Show("Czy kończymy?", "Pytanie", MessageBoxButtons.YesNo) == DialogResult.Yes)
{
    //...
}

Pozostało 580 znaków

2006-07-22 16:24
Mateusz_poczatkujacy
0

Po raz kolejny ślicznie dziękuje :) Naprawde pomogliście mi ogromnie! Cieszę się, że jest miejsce jak to forum gdzie ludzie tacy jak Wy chcą pomóc zupełnie zielonym w temacie, takim jak ja :)

Jeszcze raz serdecznie dziękuję i pozdrawiam,
Mateusz.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0