jak ustawic zmienna DateTime żeby przetrzymywala tylko miesiąc i rok

Odpowiedz Nowy wątek
2020-02-13 11:58

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 9 godzin temu

0

Witam
Mam zmienna datazadania ktora jest DateTime i w bazie tez jest DateTime , jak zrobic zeby po wyciagnieciu calej daty przechowywac w niej tylko miesiac i rok ?

praca.DataZadania = Convert.ToDateTime(rdr.GetString(3));

Hej! Twój post prawdopodobnie zawiera niesformatowany kod. Użyj znaczników ``` aby oznaczyć, co jest kodem, będzie łatwiej czytać. (jestem botem, ta akcja została wykonana automatycznie, prawdopodobieństwo 0.9998582) - Tasmanian Devil 2020-02-13 12:01

Pozostało 580 znaków

2020-02-13 12:14

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 4 godziny temu

0
DateTime dt = DateTime.Now;  
Console.WriteLine(dt.Month.ToString() + "/" + dt.Year.ToString());  

Pozostało 580 znaków

2020-02-13 13:00

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 9 godzin temu

0

ale ja potrzebuje zeby datazadania byla typu DateTime a ty pokazujesz sposob ze stringiem , zrobilem tak jak ponizej i nadal nie ma oczekiwanego efektu ?


DateTime date  = Convert.ToDateTime(rdr.GetString(3));

praca.DataZadania = Convert.ToDateTime(date.Month.ToString()+"/"+ date.Year.ToString());

Pozostało 580 znaków

2020-02-13 13:02

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 4 godziny temu

1

A jak chcesz w zmiennej DateTime przechowywać tylko rok i miesiąc? Możesz z niej ewentualnie to wyświetlić

edytowany 1x, ostatnio: pavarotti, 2020-02-13 13:02

Pozostało 580 znaków

2020-02-13 13:13

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 13 godzin temu

Lokalizacja: Miechów

2

Nie ma takiej możliwości,aby w obiekcie DateTime przechowywać tylko miesiąc i rok. Możesz za to ustawić sobie pozostałe parametry takie jak dzień, godzina, minuta itd, na jakąś stałą wartość np. pierwszy dzień miesiąca, godzina: 00:00:00:0000. W tedy będziesz mógł operować bez problemu na latach oraz miesiącach bez konieczności uwzględniania dni oraz godzin.


Pozostało 580 znaków

2020-02-13 13:17

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 9 godzin temu

0

źle się wyraziłem chce przechowywać całą datę a wyświetlać miesiąc i rok, ale zmienna która wyświetlam i w której przechowuje wartość jest typu DateTime ?

Pozostało 580 znaków

2020-02-13 13:27
Moderator

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 15 minut temu

Lokalizacja: Wrocław

3

Tak, przechowujesz w zmiennej typu DateTime, a wyświetlając robisz np. : Console.WriteLine(dt.ToString("YYYY-MM"));


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."
edytowany 2x, ostatnio: somekind, 2020-02-13 13:28

Pozostało 580 znaków

2020-02-13 13:37

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 9 godzin temu

0

ale ja tego nie wyświetlam w consoli tylko w oknie wpf :)

2020-02-13 13:39
Moderator

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 15 minut temu

Lokalizacja: Wrocław

1

Co za różnica? ToString jest takie samo.


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."

Pozostało 580 znaków

2020-02-13 13:48

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 9 godzin temu

0

pomimo ze jak zrobie poniżej tak jak wspomniales to w dalszym ciągu w w widoku jest cala data dzień miesiąc rok i godzina

praca.DataZadania = Convert.ToDateTime(date.Month.ToString()+"/"+ date.Year.ToString());

mało tego w bazie w selekcie mam ustawione date_format() i tez nie działa ?

Hej! Twój post prawdopodobnie zawiera niesformatowany kod. Użyj znaczników ``` aby oznaczyć, co jest kodem, będzie łatwiej czytać. (jestem botem, ta akcja została wykonana automatycznie, prawdopodobieństwo 0.99990064) - Tasmanian Devil 2020-02-13 14:02

Pozostało 580 znaków

2020-02-13 13:51

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 13 godzin temu

Lokalizacja: Miechów

0

Zapewne dlatego, że praca.DataZadania jest typu DateTime (sądząc po tym, że konwertujesz to na datę), a powinna być typu String.


Czy powinna, to jeszcze nie wiadomo, formatowanie powinno odbywać się przy wyświetlaniu. - somekind 2020-02-13 13:52

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0