Aktywni użytkownicy w ASP.NET

Odpowiedz Nowy wątek
2019-08-13 20:59
0

Cześć czy w ASP.NET jest możliwość wyświetelnie listy aktywnych użytkowników ?

Pozostało 580 znaków

2019-08-13 21:02
1

Tak.

Pozostało 580 znaków

2019-08-13 21:04
0

Znasz może jakąś literature gdzie mógłbym sie nauczyć jak to zrobić :)

Pozostało 580 znaków

2019-08-13 21:17
1

a) dodać swój customowy middleware, który będzie gromadził zalogowanych użytkowników gdy wysyłają requesty.

b) wysyłać calle z jsa losowo co 5-10min :D

c) ???

edytowany 2x, ostatnio: WeiXiao, 2019-08-13 21:36

Pozostało 580 znaków

2019-08-13 21:36
1

Co masz na myśli? Chodzi Ci o użytkowników którzy w danym momencie korzystają z aplikacji?

Pozostało 580 znaków

2019-08-13 21:44
0

Tak własnie i szukam jakieś literatury poradnika gdzie mógłbym się tego nauczyć wyświetlać :)

Pozostało 580 znaków

2019-08-13 22:21
2

przykład dla membership
https://stackoverflow.com/que[...]sers-using-membership-asp-net

Identity
http://hamidmosalla.com/2016/[...]ing-asp-net-mvc-and-identity/

edytowany 1x, ostatnio: john_doe, 2019-08-13 22:23

Pozostało 580 znaków

2019-08-13 22:21
2

Ja bym dodał do tabeli użytkownika kolumne w rodzaju lastActiveAt date i updatował przy każdym wysłanym zapytaniu do serwera, wtedy możesz sprawdzać wysztkisch używtkowników gdzie lastActiveAt w ciągu ostatnich 5 min, to da Ci mniejwięcej obraz . Jako że protokół http jest stateless czyli nie ma ciągłego połączenia między klientem a serwerem nie jeteś w stanie tego sprawdzić dokładnie.

edytowany 1x, ostatnio: liwaskiewicz, 2019-08-13 22:22

Pozostało 580 znaków

2019-08-13 22:51
5

@liwaskiewicz:

Co każdy request chcesz robić update w bazie? Oo, wydaje mi się, że dużo tego będzie

ja to bym nadal poszedł w kierunku Middleware + jakiś serwis z static dictionary zamiast spamować do db przy każdym zaciągnięciu jsów itd

edytowany 2x, ostatnio: WeiXiao, 2019-08-13 22:52

Pozostało 580 znaków

2019-08-14 08:46
1
WeiXiao napisał(a):

@liwaskiewicz:

Co każdy request chcesz robić update w bazie? Oo, wydaje mi się, że dużo tego będzie

ja to bym nadal poszedł w kierunku Middleware + jakiś serwis z static dictionary zamiast spamować do db przy każdym zaciągnięciu jsów itd

To też jest rozwiązanie, Jednak nie widzę nic złego w updatowaniu rekordu użytkownika przy każdym zapytaniu, nie jest to skomplikowana operacja na nie zindeksowanych rekordach.

Pozostało 580 znaków

2019-08-14 09:01
var
1

To jest bardzo słabe rozwiązanie. Po pierwsze - po co ci ta informacja w bazie? Po drugie - w przypadku małej aplikacji to można jeszcze jakoś przeżyć ale jeśli system będzie obsługiwał wielu użytkowników to lepiej chyba wykorzystać zasoby na ich obsługę a nie liczenie zalogowanych. Prosty MemoryCache załatwi sprawę

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0