Jak przeprowadzić load testing aplikacji asp.net?

Odpowiedz Nowy wątek
2019-03-30 20:03
0

Tak jak w temacie jak przeprowadzić testy obciążeniowe aplikacji w asp.net?
Chciałbym np. wysłać 50k zapytań i sprawdzić jak się zachowuje apka.
Może znacie jakieś darmowe narzędzie, które umożliwia przeprowadzenie takich testów?
Jeżeli chodzi o JMeter to odpada, bo nie jestem w stanie przetestować strony klienta.

edytowany 1x, ostatnio: balti, 2019-03-30 20:05
Najlepiej wykup sobie Azure, wrzuć tam swój projekt, daj linka na forum i sprawdź jaki Ci przyjdzie rachunek :D - Spine 2019-03-30 20:35

Pozostało 580 znaków

2019-03-30 22:06
0

Wydaje mi się, że Visual Studio ma narzędzia do tego.

edytowany 1x, ostatnio: Dyzma, 2019-03-30 22:07

Pozostało 580 znaków

2019-03-30 22:26
0

Ja uzywam Web Surge.


Na każdy złożony problem istnieje rozwiązanie które jest proste, szybkie i błędne.
Tylko i wyłącznie do prywatnego użytku, więc w moim przypadku odpada. - balti 2019-04-01 23:02

Pozostało 580 znaków

2019-03-30 22:48
0

Chyba nie do konca rozumie co planujesz zrobic: chcesz zrobic load testy end to end, puszczajac ruch przez GUI ?
Co konkretnie chcesz zmierzyc ?

Pozostało 580 znaków

2019-03-30 23:34
0

Chcę po prostu móc wysłać np. 1k requestów i zobaczyć kiedy i jaki będzie miał opóźnienie. Dojść do momentu kiedy serwer zacznie lagowac albo padnie oraz zobaczyć jak szybko dane się wczytują jeżeli już mam część kliencką załadowaną. Zobaczyć o ile pierwsze requesty są szybsze od późniejszych. Sprawdzić kiedy nie ma odpowiedzi z serwera itd. Z poziomu GUI chce po prostu mieć możliwość ustawienia rodzaju żądania i ich ilości.

Pokaż pozostałe 2 komentarze
Zawsze możesz (jeżeli masz sprzęt) odpalić np. w Selenium wiele instancji przeglądarki i niech klika po stronie. Wtedy masz odwzorowanie rzeczywistości prawie 100% - WeiXiao 2019-03-30 23:43
Właśnie z tym sprzętem będzie problem. - balti 2019-03-31 00:38
a dużo tych jsów do requestów tam masz? - WeiXiao 2019-03-31 00:43
Raczej malutko - balti 2019-03-31 00:46
to może weź to jako margines błędu, nie wiem :P - WeiXiao 2019-03-31 00:46

Pozostało 580 znaków

2019-03-30 23:38
1

Aż zapytam

A gdyby ręcznie z poziomu C# wysyłać requesty w Parallel.Forze? dałoby to podobny efekt co np. JMeter i inne tego typu toole?

Pozostało 580 znaków

2019-03-30 23:45
0

Poniekąd tak, ale nastawiam się na jakieś narzędzie, które wygenerowałoby mi przy okazji wykresy które mógłbym wykorzystać w pracy dyplomowej.

Pozostało 580 znaków

2019-03-31 00:06
0

A rzuciłeś okiem co oferuje VS?
Link: link

You can choose Graphs, Tables, or Detail to get different information about the results of the load test.

EDIT: Doczytałem, że porzucają ten motyw:

Web performance and load test functionality is deprecated. Visual Studio 2019 is the last version where web performance and load testing will be available.

Więc może jednak lepiej znaleźć do ogarnięcia bardziej przyszłościowe narzędzie. ;)

edytowany 1x, ostatnio: Dyzma, 2019-03-31 00:11

Pozostało 580 znaków

2019-03-31 10:36
0

Apache Benchmark, Azure Load Testing?

Pozostało 580 znaków

2019-04-01 23:51

Skupiam sie w pracy na backendzie, wiec moge sie mylic ALE: W realnych scenariuszach z jednego komputera laczy sie jeden user, najwyzej moze kilka sesji otworzyc ale nie bedzie ich jednoczesnie uzywal. Wiec zeby sprawdzic jak UI dziala. Mozesz sobie smialo uzyc Selenium, Chrome czy cokolwiek innego.

Zeby zobaczyc czy beda opoznienia przy 1000 RQ bierzesz dowolny load testing tool czyli np. Jmeter/Locust/Gatling (w kazdym sie da wykresy zrobic, Jmetera mozesz opakowac w Taurusa jeszcze) odpalasz i jak on obciaza serwer to wtedy sobie klikasz czy odpalasz klikacza.

Mozesz sobie zmockowac serwer uzywajac np. Wiremocka.

Jak chces zmiarodajne wyniki to i tak powinienes kazda czesc przetestowac najpierw osobno. Sprawdzic serwer. Sprawdzic siec (tcp slow start sie klania). A pozniej sprawdzic GUI z zamockowanym serwerem.

Tu masz fajna strone z linkami:
https://techbeacon.com/app-de[...]ee-open-source-tools-consider

Napuscilbym tez na GUI to googlowe cos na koncu listy bo fajnie to dziala:)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0