Jak pobrać adres ip od klienta?

Odpowiedz Nowy wątek
2019-03-13 09:05
0

Witam, Jak mogę pobrać adres ip od klienta?
Chcę zrobić aplikację która pobiera dane użytkownika z formularza, a później wysyła widok z imieniem, nazwiskiem i adresem ip.
Ktoś mógłby pomóc?

Pozostało 580 znaków

2019-03-13 09:11
2019-03-13 09:34
0

Takie rozwiązanie może być?
dodam że ip jest ciągle ::1, ale na overflowie napisane jest że to jest związane chyba coś z localhostem?

using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Threading.Tasks;
using Microsoft.AspNetCore.Http;
using Microsoft.AspNetCore.Mvc;
using Zadanie1CEZ.Models;
using static Microsoft.AspNetCore.Hosting.Internal.HostingApplication;

namespace Zadanie1CEZ.Controllers
{

    public class FizzBuzzController : Controller
    {
        [HttpGet]
        public IActionResult Index()
        {

            return View();
        }

        public string ip()
        {
            var remoteIpAddress = Request.HttpContext.Connection.RemoteIpAddress.ToString();
            return remoteIpAddress;
        }
        [HttpPost]

        public string Index(FizzBuzzRequestDTO request)
        {
            var service = new FizzBuzzService();
            FizzBuzzResoultDTO resoult = service.Validate(request);
            return resoult.Tekst+" || Twoje IP to: "+ip();
        }

    }
}
edytowany 1x, ostatnio: spamgolden, 2019-03-13 09:35

Pozostało 580 znaków

2019-03-13 11:06
0

A request wysyłasz z localhosta?


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."
Ale na temat wątku proszę odpisywać w postach. - somekind 2019-03-13 12:49

Pozostało 580 znaków

2019-03-13 12:49
2

Czyli wysyłasz request z localhosta i dostajesz localhosta. To gdzie jest błąd?


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."
Jeśli naciskam po prostu debugowanie w Visual Studio to wtedy wysyłam z localhosta request? - spamgolden 2019-03-14 11:36
Jeśli wysyłasz requesty z przeglądarki na swoim lokalnym komputerze do API uruchomionego na swoim lokalnym komputerze, to i owszem. - somekind 2019-03-14 15:56

Pozostało 580 znaków

2019-03-13 13:17
0

To nie jest związane z localhostem, ::1 to jest adres IP localhosta.

Żyjemy w przyszłości, to jest adres IPv6.

No ja wiem, że im bardziej na wschód tym czas słoneczny jest wcześniejszy, ale w skali Polski to jakieś sekundy chyba. :P - somekind 2019-03-13 13:38
A nie jest przypadkiem późniejszy? O ile wiem, to słońce wcześniej góruje wcześniej na wschodzie. ;) - nobody01 2019-03-13 13:56
Poza tym rozciągłość równoleżnikowa Polski to jakieś 10 stopni, co przekłada się na różnicę 40 minut między punktem wysuniętym najdalej na wschód a punktem wysuniętym najdalej na zachód. :) - nobody01 2019-03-13 14:04
Tak, oczywiście, że późniejszy - to miałem na myśli, skoro żyją tam w przyszłości. ;) - somekind 2019-03-13 14:04
Czyli jednak rozszerzona geografia z liceum na coś się przydaje. ;) - nobody01 2019-03-13 14:05
No, można sobie TERYT odtworzyć z pamięci. ;) - somekind 2019-03-13 15:32

Pozostało 580 znaków

2019-03-13 14:56
0

Czyli pobiera mi dobrze? Ja daję po prostu debugowanie w Visual Studio, odpala mi się w przeglądarce i tyle. W url jest localhost:jakiś port

Pozostało 580 znaków

2019-03-13 15:38
0

Ja mam u siebie taki kod i pobiera dobrze. A upewniłem się udostępniając usługę na zewnątrz w trybie debug. I Api testerem online robiłem zapytania.

private readonly IHttpContextAccessor _httpContextAccessor;
public CheckoutController(IHttpContextAccessor httpContextAccessor)
{            
      _httpContextAccessor = httpContextAccessor;
}
public async Task<IActionResult> Get()
{
       var ip = _httpContextAccessor.HttpContext.Connection.RemoteIpAddress.ToString();
       return Ok();
}
edytowany 1x, ostatnio: szydlak, 2019-03-13 15:39
Próbowałem Ale wyjątek wyrzucilo że ip jest null - spamgolden 2019-03-13 15:56

Pozostało 580 znaków

2019-03-14 13:55
0

A masz w startupie takie coś ?

services.AddSingleton<IHttpContextAccessor, HttpContextAccessor>();
edytowany 1x, ostatnio: szydlak, 2019-03-14 13:55

Pozostało 580 znaków

2019-03-14 14:18
0

Tak, wpisałem

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0