Zapis XML

Odpowiedz Nowy wątek
2018-11-13 14:13

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

Witam,
Mam problem z zapisem pliku XML. Mam prosty edytor XML, którym podczytuje xml do gridview edytuję kilka pól po czym zapisuje. Wszystko działa tylko że struktura po zapisie rożni się od pierwotnej. Plik otwieram przez xmlReader, a zapisuje przez xmlWriter. W załączniku jest porównanie tych dwóch plików. W pierwotnym obiekt KodFormularza jest na początku, po zapisie przesuwany jest na koniec. Da się to jakoś ustawić?

  • kod.png (0.02 MB) - ściągnięć: 146

Pozostało 580 znaków

2018-11-13 14:35

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 1 godzina temu

0

Nie wiem w jaki sposób to zmienić, ale nie rozumiem czemu chcesz to zmieniać.

Ta kolejność nie jest istotna przecież.

się nie zdziw jak przy PITach albo JPK (nie pamiętam w których dokładnie) Ci nie przejdzie bo będą pola w innej kolejności... Oni tam chyba to parsują jako pliki tekstowe a nie XMLe :p - abrakadaber 2018-11-13 15:31
Czyli: Ta kolejność nie jest istotna przecież (przy prawidłowym odczycie) ;) - hipekk 2018-11-13 16:14
no właśnie, że jest. Jak masz w dokumentacji, że np. gałąź Naglowek ma najpierw element WariantFormularza a potem CelZlozenia to nie dość, że dokładnie tak musi być to jeszcze mają znaczenie małe/wielkie litery w nazwach encji/atrybutów. Niestety iPolska leży i kwiczy na całej linii. - abrakadaber 2018-11-13 23:17
Aż nie mogę w to uwierzyć :/ - jacek.placek 2018-11-14 14:31

Pozostało 580 znaków

2018-11-13 14:46

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 1 rok temu

0
hipekk napisał(a):

Nie wiem w jaki sposób to zmienić, ale nie rozumiem czemu chcesz to zmieniać.

Ta kolejność nie jest istotna przecież.

No dla mnie jest bardzo istotna, bo podczytuje to później do systemu, który mi krzyczy że struktura pliku nie taka...

Pozostało 580 znaków

2018-11-13 15:36

Rejestracja: 7 lat temu

Ostatnio: 7 minut temu

0

Jeśli tworzysz pliki JPK to wg mnie dużo prościej jest potraktować te pliki jako tekstowe właśnie i "ręcznie" je zapisywać - po pierwsze masz wszystko dokładnie tak jak chcesz a po drugie przy dużych plikach (a te potrafią być duże) możesz mieć problem z zasobami i/lub wydajnością.


Chcesz pomocy - pokaż kod - abrakadabra źle działa z techniką.

Pozostało 580 znaków

2018-11-13 15:41

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 1 rok temu

0
abrakadaber napisał(a):

Jeśli tworzysz pliki JPK to wg mnie dużo prościej jest potraktować te pliki jako tekstowe właśnie i "ręcznie" je zapisywać - po pierwsze masz wszystko dokładnie tak jak chcesz a po drugie przy dużych plikach (a te potrafią być duże) możesz mieć problem z zasobami i/lub wydajnością.

Wyjaśnij co masz na myśli pisząc " "ręcznie" je zapisywać".

Pozostało 580 znaków

2018-11-13 23:14

Rejestracja: 7 lat temu

Ostatnio: 7 minut temu

samemu (bez użycia klas od XMLa) budując całą strukturę. Nie jest to trudne, a z perspektywy wręcz wydaje się łatwiejsze od walki z XMLWriterem czy DOMem


Chcesz pomocy - pokaż kod - abrakadabra źle działa z techniką.

Pozostało 580 znaków

2018-11-21 10:42

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 1 rok temu

0
abrakadaber napisał(a):

samemu (bez użycia klas od XMLa) budując całą strukturę. Nie jest to trudne, a z perspektywy wręcz wydaje się łatwiejsze od walki z XMLWriterem czy DOMem

Już rozwiązałem to inaczej, bo biorąc pod uwagę że cześć <naglowek></naglowek> i wszystko co przednim, a jest to ok 10 linii, jest stałe więc zapisuje ten fragment osobno, a później łącze w pliku zapisu. Może rozwiązanie niezbyt wyszukane ale działa :). Gdyby ktoś chciał zobaczyć program niech da znać, podzielę się.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0