Przechwycenie danych odbieranych przez port USB

Odpowiedz Nowy wątek
2018-03-05 16:13
0

Mam zewnętrzne urządzenie pomiarowe. Urządzenie to podpina się do laptopa przez USB. Do tego urządzenia dostarczony jest prosty program który instaluje się na komputerze, za pomocą tego programu ustawiamy co jaki czas urządzenie ma przesyłać dane do komputera. W tym też programie wyświetlane są wyniki. Możemy rozpocząć proces odczytu poprzez przycisk start. Dane te zapisywane są do pliku tymczasowego (są to proste stringi z parametrami typu temperatura itp.) następnie taki plik można zapisac do .txt po skończonym pomiarze (w programie).
Co ja potrzebuje zrobić to dostać się do tych danych które dostarcza urządzenie w czasie trwania pomiaru w sposób inny niż odczytywanie z pliku tymczasowego. Czyli chciałbym przechwytywać je, tak jak program dostarczony przez dostawcę je sobie odczytuje.
Czy jest to możliwe do zrobienia. Urządzenie nie ma żadnego api ani nic

edytowany 4x, ostatnio: RideorDie, 2018-03-05 16:14

Pozostało 580 znaków

2018-03-05 16:26
1

Co sądzisz o czymś takim - http://freeusbanalyzer.com/ lub https://sourceforge.net/projects/usbsnoop/

Ewentualnie masz projekt ze źródłami - https://github.com/desowin/usbpcap

Ja osobiście widzę dwie opcje:
1) cały czas podsłuchiwać transmisję między urządzeniem a aplikacją do jego sterowania/kontroli. albo
2) przy użyciu którejś z aplikacji z pierwszych dwóch linków (albo czegoś innego) sobie "ręcznie" zobaczyć, w jaki sposób urządzenie komunikuje się z kompem, a potem samemu napisać sobie jego obsługę.

Tak czy siak - trochę będzie z tym zabawy.


That game of life is hard to play
I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay
So this is all I have to say
edytowany 9x, ostatnio: cerrato, 2018-03-05 16:36

Pozostało 580 znaków

2018-03-05 20:10
gg
0

To urządzenie to jakaś samoróbka czy dostępne normalnie w handlu?
Obsługuje jakiś protokół komunikacyjny?

Pozostało 580 znaków

2018-03-05 22:02
0

@gg Coś takiego http://www.elmetron.com.pl/mobile/data/tlenomierze-s500.html

edytowany 1x, ostatnio: RideorDie, 2018-03-05 22:02

Pozostało 580 znaków

2018-03-05 22:56
gg
0

Łoł! Dawno nie widziałem takiej witryny firmowej ;) (to tak na marginesie). Może na początek warto zadzwonić/napisać (ale lepiej zadzwonić) i spytać czy mogą podzielić się wiedzą jak zagadać z ich urządzeniami nie tylko za pomocą dołączonego programu. Jeśli podzielą się wiedzą to ok, jeśli nie to pozostaje podgląd komunikacji.

@gg: to rzuć okiem jeszcze na taką stronę - http://www.mikel.com.pl/. Firma stronę ma bardzo jak z lat 90-tych, ale działają i mają fajne produkty. Osobiście używam od nich kilku konwerterów RS232->LAN. Znaczy - podpinasz takie coś do sieci i odpowiednio konfigurujesz, następnie instalujesz w systemie sterowniki wirtualnego portu COM i możesz mieć dostęp do urządzeń na RS (w moim przypadku - drukarek fiskalnych) podpiętych przez LAN. Bardzo fajna sprawa. - cerrato 2018-03-06 11:51

Pozostało 580 znaków

2018-03-05 23:16
0

tak dla pewności to sprawdź czy dostarczony przez nich program nie instaluje fejkowego portu COM/RS-232. Miałem okazję obsługiwać różne rozwiązania przemysłowe i dosyć częstą praktyką było dodawanie do starych rozwiązań (bazujących na portach COM) portu USB zamiast wspomnianego RS-232, natomiast komunikacja odbywała się dosyć prymitywnie i do przechwycenia wystarczał nasłuch portu


quidquid Latine dictum sit, altum videtur

Pozostało 580 znaków

2018-03-06 11:08
0
maniutek20 napisał(a):

tak dla pewności to sprawdź czy dostarczony przez nich program nie instaluje fejkowego portu COM/RS-232. Miałem okazję obsługiwać różne rozwiązania przemysłowe i dosyć częstą praktyką było dodawanie do starych rozwiązań (bazujących na portach COM) portu USB zamiast wspomnianego RS-232, natomiast komunikacja odbywała się dosyć prymitywnie i do przechwycenia wystarczał nasłuch portu

Takie rozwiązanie nie dotyczy wyłącznie staroci, jest po prostu wygodne. Zdaje się że większość płytek prototypowych typu Arduino korzysta z tego podejścia
Jeżeli rzeczywiście w menadżerze urządzeń w sekcji porty "coś" siedzi, to sprawa jest prosta

using System.IO.Ports;

https://msdn.microsoft.com/pl[...]ry/system.io.ports.serialport

Pozostało 580 znaków

2018-03-07 17:10
0

Dostałem protokół transmisji z urządzeniem, czy wg tego dokumentu powinienem móc się skomunikować za pomocą using System.IO.Ports; ?

edytowany 3x, ostatnio: RideorDie, 2018-03-07 17:11

Pozostało 580 znaków

2018-03-07 17:14
1

Tak jest - w specyfikacji masz podany sposób komunikowania się z urządzeniem przez RS232 "Szybkość 115200 bit/s, 8 bitów danych, 1 bit parzystej parzystości, 1 bit stopu, brak sterowania transmisji.". Oznacza to, że mimo faktu podpięcia urządzenia przez USB, z punktu widzenia programisty komunikujesz się z nim tak, jakby był podpięty do porty COM.

Zresztą tak, jak pisał wcześniej @miaugust - możesz sprawdzić, czy po podpięciu tego ustrojstwa do kompa w menedżerze urządzeń się pojawią informację o nowym urządzeniu. Jak tak, to będziesz miał pewność, że tędy droga :)

Poza tym na samym końcu dokumentacji masz napisane wprost

W przyrządzie zastosowano konwerter RS/USB typu FT232B. Sterowniki dla tego układu oraz biblioteki i przykłady oprogramowania dla róŜnych systemów moŜna znaleźć na stronie www.ftdichip.com.

Przy czym podejrzewam, że raczej żadnych sterowników nie będziesz musiał instalować - skoro obecnie Twój system się "umie dogadać" z tym ustrojstwem, to oznacza że zostały one zainstalowane podczas instalacji aplikacji dostarczonej przez producenta.


That game of life is hard to play
I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay
So this is all I have to say
edytowany 3x, ostatnio: cerrato, 2018-03-07 17:18

Pozostało 580 znaków

2018-03-07 17:20
gg
0
RideorDie napisał(a):

Dostałem protokół transmisji z urządzeniem, czy wg tego dokumentu powinienem móc się skomunikować za pomocą using System.IO.Ports; ?

Dostałeś protokół komunikacji, masz urządzenie - jesteś w domu! Teraz tylko trzeba wziąć się za pisanie.

@gg: czyli najtrudniejsza część przed nim ;) - cerrato 2018-03-07 17:21
@cerrato - najtrudniejsze to byłoby pozyskanie dokumentacji protokołu komunikacji ale skoro ma już ten protokół to tylko trzeba zabrać się za pisanie. Jest dokumentacja to jest łatwo - ustawić port, otworzyć, wysłać zapytanie, odebrać odpowiedź, rozszyć na kawałki. Cieszyć się, że działa. - gg 2018-03-07 17:26
@gg - "byłoby" ;) Fakt, że mógł z tym mieć problemy,ale wnioskując z czasu, w jakim temat ogarnął - pewnie całość ograniczyła się do wysłania maila z prośbą. Dlatego podtrzymuję to, o czym pisałem - najtrudniejsze przed nim ;) - cerrato 2018-03-07 22:07

Pozostało 580 znaków

2018-03-12 22:39
0

Zgodnie z dokumentacją protokołu transmisji danych z przyrządem "Współpraca polega na
wysyłaniu do przyrządu zapytania i odebraniu odpowiedzi. Obowiązują kody ASCII."

Zapytanie które chce wysłać to: <soh>#0#0#0#<etx> jak to zapisać w ASCII zanim odezwę się do urządzenia?

private SerialPort port = new SerialPort(portName, baudRate, parityBits, dataBits, stopBits);

...

byte[] bytes = System.Text.Encoding.ASCII.GetBytes("<SOH>#0#0#0#<ETX>");

port.Write(bytes, 0, bytes.Length);

Próbuje na różny sposób i nie dostaje żadnej odpowiedzi

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0