Zapisywanie do obiektów.

0

Hej, posiadam 1 klase i 1 forme
Klasa nazywa się Guy więc w formie tworzę obiekt Guy[] test = new Guy[2];
W klasie guy mam zmienną Label (MyLabel) oraz funkcję, która powinna zmieniać tekst na formularzu.
Czyli w formie (np. pod button1 click) wpisuje
test[1].MyLabel = label1;
I wywołuje ową funkcje
test[1].Funkcja();

Ciało funkcji to MyLabel.Text = "TEST";
Ale nic takiego się nie dzieje.

1

Proszę, opisz NAJDOKŁADNIEJ jak potrafisz co chcesz zrobić.

0

Poza tym taki tip jakbyś nie wiedział: tabele zaczyna się numerować od 0, czyli jeżeli twoja tabela ma 2 pola, to mają one numery 0 i 1.

0
Adamek161 napisał(a):

Poza tym taki tip jakbyś nie wiedział: tabele zaczyna się numerować od 0, czyli jeżeli twoja tabela ma 2 pola, to mają one numery 0 i 1.

xD wiem, wiem.

Więc przedstawię problem
Mam do napisania grę "Dzień na wyścigach" z książki Rusz głową C#
screenshot-20170617144059.png

No i mam tą forme
screenshot-20170617144201.png
Jak widać na powyższym ss MyRadioButton oraz MyLabel (Z klasy Guy) przypisuje wartości label oraz radiobutton z form1
Tak wygląda Guy
screenshot-20170617144348.png

I gdy wywołuje tą funkcje Updatelabels to nic się nie dzieje, a powinna ona się wywołać przy Form1_load
tzn, chciałem, aby ta label'e zmieniły swoją wartość na taką jaka jest w UpdateLabels()

2

Na wstępie powiem, że miło mi się zrobiło, gdy to czytam, bo sam się uczyłem m. in. z tej książki :)
W pętli for (linijka 31) powinno być i < 3, bo sprawdza czy "i" jest minejsze od 3 i jeśli tak, to wykonuje instrukcje.
Nigdzie indziej chyba nie ma błędu, ale ta część kodu odpowiada za aktualizowanie label, a skoro jest zły operator nic się nie wykona ;)
Prosty błąd, sprawdź czy działa i napisz. Wydaje mi się, że już będzie działać. Pozdrawiam :)

1
Adamek161 napisał(a):

Na wstępie powiem, że miło mi się zrobiło, gdy to czytam, bo sam się uczyłem m. in. z tej książki :)
W pętli for (linijka 31) powinno być i < 3, bo sprawdza czy "i" jest minejsze od 3 i jeśli tak, to wykonuje instrukcje.
Nigdzie indziej chyba nie ma błędu, ale ta część kodu odpowiada za aktualizowanie label, a skoro jest zły operator nic się nie wykona ;)
Prosty błąd, sprawdź czy działa i napisz. Wydaje mi się, że już będzie działać. Pozdrawiam :)

Zaraz zapaści dostane, faktycznie głupi błąd, dzięki wielkie.

0

Nie ma problemu, cieszę się, że mogłem pomóc :D

1

Hey!,

Miło czytać że problem się rozwiązał. Z mojej strony mogę Tobie polecić:

  1. Pisanie kodu tylko po angielsku.
  2. Jeżeli już decydujesz się na komentarze też zalecam po angielsku.
  3. Polecam używać github-a jako repozytorium kodu. Wtedy zawsze możesz komuś podesłać link do całej wersji aplikacji.
  4. Aktualizacje labelek, pól z formatyki usunął bym z modelu (Guy) i przeniusł w inne miejsce. W obecnej implementacji do From, w idealnej do jakiegoś Prezentera.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0