Biblioteka UDP klient/serwer

Odpowiedz Nowy wątek
2017-04-16 21:11

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

Witam.
Poszukuję biblioteki C# klient i JAVA server.

Znalazłem lidgren fajna biblioteka, ale ona jest tylko pod C#, mi zależy na tym, aby klient był w C#, a serwer mógłbym napisać w JAV'ie.
Wiem, mógłbym napisać własny klient/server, ale poszukuję biblioteki która ułatwi i skróci prace ;)

Dziękuję pomoc

Pozostało 580 znaków

2017-04-17 09:55

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 2 minuty temu

Lokalizacja: Krakow

1

Może to https://github.com/Atmosphere cię zainteresuje.

Pozostało 580 znaków

2017-04-17 14:31

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

Z tego co wyczytalem to jest WebSocket, czyli polaczenie TCP? Ja potrzebuje UDP

Pozostało 580 znaków

2017-04-17 21:49

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 1 tydzień temu

0

A dlaczego "potrzebujesz w UDP"?

Pozostało 580 znaków

2017-04-18 18:31

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

Bo potrzeba, pisze aplikacje i takiej biblioteki potrzebuje, ale widze za sam bede musial sb napisac.

Pozostało 580 znaków

2017-04-18 18:39

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 9 miesięcy temu

1

Może tak troszkę mniej buty? Jak pisałem router UDP to używałem klasy UdpClient z .NET. Przyjemnie się tego używa i jest bardzo wydajne

Pozostało 580 znaków

2017-04-18 21:55

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 1 tydzień temu

1

To może inaczej: czy możesz uzasadnić dlaczego chcesz użyć UDP a nie TCP?

Pozostało 580 znaków

2017-04-19 00:27

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

Podobnie jak Lukas_gab pisałem kilka aplikacji z udp i tez jej używałem.
Być może jest zbyt low level, ale bez przesady imo. Zresztą co można zautomatyzować biblioteka przy przesyłaniu danych na warstwie 4 OSI.

Myśle ze brak odzewu nie wynika ze zlej woli "splecznosci" forum tylko nie wiemy jakie kolega pytający ma potrzeby (i oczekiwania) ws biblioteki.

Co innego jakbyśmy szukali biblioteki do przesyłania... streamingu. Ok -> wtedy fajnie sobie coś znaleźć.
Jednak zazwyczaj ktoś sięgający po UDP aby przesyłać gole "bajty" sam sobie napisze obsługę.
Jakiś watek + wzorzec obserwator do obserwacji nowych danych.
Z tego co pamiętam to wspomniana klasa ma matody zarówno synchroniczne jak i asynchroniczne (chyba od .net 4).

P

Ps. Na początku nauki C# pisałem komunikator na lan (via multicast). Pewnie są jakieś biblioteki, ale przy tak prostej sprawie więcej czasu by zajęło szukanie oraz tutorial niż napisanie 2-3 metod samemu z ww klasa.

Pozostało 580 znaków

2017-04-20 18:47

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

No nic chyba będę musiał sam sobie napisać taką komunikację, dziękuję za pomoc.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0