MS Chart for .Net 3.5

0

Witam.

Pracuję aktualnie na Visual Studio 2013 - używałem kiedyś kontrolki Chart do wizualizacji danych, przy czym robiłem to przy Framework 4.5
Teraz chciałem skompilować projekt na .Net 3.5 - no i kontrolka Chart znika, co akurat chyba rozumiem, bo na liście przy 'Choose Toolbox Items' widnieje ona jako wersja 4.0.0.0

No to znalazłem coś takiego: Formanty programu Microsoft Chart dla systemu Microsoft .NET Framework 3.5

Zainstalowałem i.... no właśnie, i co teraz?
Na liście elementów do Toolbox dalej widzę tylko kontrolkę w wersji 4.0.0.0

Próbowałem dodać jako referencję System.Windows.Forms.DataVisualization z folderu gdzie zainstalował się MS Chart - opis wersji to 3.5.0.0 - i referencja jest. Ale nadal nie mogę wrzucić kontrolki do toolboxa... Jak coś takiego się robi...?

1
  1. Ta paczka jest przeznaczona dla Visuala 2008 i może być nieaktualna.
    Aktualna wersja jest w Nugecie:

ch.png

  1. Toolbox zaskoczył po tym jak w oknie Choose Items odznaczyłem istniejący Chart, zatwierdziłem, otworzyłem znowu "Choose Items", wybrałem Browse i wskazałem plik w katalogu projektu packages\Microsoft.Chart.Controls.3.5.30729\lib\net35\System.Windows.Forms.DataVisualization.dll (bo tam nuget go wrzucił).

ch2.png

Visual 2013 Community, projekt Windows Forms dla .NET 3.5

0

Rewelacja, przeszło, dzięki! :)

Miałem chwilę wątpliwości, gdyż po odznaczeniu z choose items, a później wybraniu dll-ki przez Browse zaznaczało automatycznie kontrolkę chart przy której pisało 4.0.0.0... No ale po kliknięciu ok kontrolka pojawiła się w Toolboxie i działa :D

Z ciekawości próbowałem na drugim komputerze zrobić identycznie to samo - tutaj akurat nie chce przejść w ten sposób - kiedy chcę dodać wskazane pliki z .Net 3.5 wygląda to tak samo - zaznaczone zostaje chart 4.0.0.0, ale VS informuje że mam złą wersję .Net Framework.
Tego typu problemy z kontrolkami na różnych wersjach Framework są częste, czy jestem po prostu odosobnionym przypadkiem? Zwykle nie potrzebuję zmieniać wersji i jest ok :)

Niemniej wszystko działa tam gdzie powinno, jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0