Wczytanie danych z XMLa do textBoxa

Odpowiedz Nowy wątek
2016-01-04 20:48

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

Do comboBoxa wczytuję zawartość jednej kolumny pliku XML

 private void zamowienie_Load(object sender, EventArgs e)
        {
            DataSet dsSet = new DataSet();
            dsSet.ReadXml("E:\\baza\\spis_klientow.xml");
            comboBox2.DataSource = dsSet.Tables["spis_klientow"];
            comboBox2.DisplayMember = "ID";
        }

Teraz chciałbym po zaznaczeniu odpowiedniego ID w comboBoxie wyświetlić w textBoxach zawartość pliku XML (w DataGridView był by to jeden rząd).

private void comboBox2_SelectedIndexChanged(object sender, EventArgs e)
        {

                DataSet ds = new DataSet();
                ds.ReadXml("E:\\baza\\spis_klientow.xml");

                foreach (DataRow item in ds.Tables["spis_klientow"].Rows)
                {

                    label1.Text = item[1].ToString();

                }
            }

        } 

Jednak coś tu nie działa bo wartość jest taka sama mimo zmiany wartości comboBoxa.

Pozostało 580 znaków

2016-01-04 20:55
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 11 minut temu

Lokalizacja: Wrocław

0

W którym miejscu Twojego kodu bierzesz pod uwagę wartość (wybrany indeks) comboboxa?
Samo podbindowanie pod zdarzenie SelectedIndexChanged nie powoduje żadnego uwzględniania wartości tej kontrolki.


edytowany 1x, ostatnio: Patryk27, 2016-01-04 20:55

Pozostało 580 znaków

2016-01-05 10:57

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

czyli jak to mam zapisać w kodzie?

Pozostało 580 znaków

2016-01-05 12:00
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 11 minut temu

Lokalizacja: Wrocław

0

Zatem rozbijamy problem na dwie części - pierwsza z nich: w jaki sposób pobierzesz aktualnie wybrany rekord z komboboksa?


Pokaż pozostałe 4 komentarze
nie wiem w takim razie co masz na myśli - spin2015 2016-01-05 13:07
Użytkownik z komboboksa wybiera jakiś id wpisu z bazy danych, prawda? W jaki sposób pobierzesz to wybrane id? - Patryk27 2016-01-05 13:08
czyli powienien być jeszcze button ładujący te dane? - spin2015 2016-01-05 13:09
W jakim celu, skoro masz zdarzenie SelectedIndexChanged? ... - Patryk27 2016-01-05 18:58
a co z tym kodem poniżej? - spin2015 2016-01-05 19:02

Pozostało 580 znaków

2016-01-05 13:30

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

ok zrobiłem to tak

private void zamowienie_Load(object sender, EventArgs e)
        {
            label2.Text = DateTime.Now.ToShortDateString();

            DataSet dsSet = new DataSet();
            dsSet.ReadXml("E:\\baza\\spis_klientow.xml");
            comboBox2.DataSource = dsSet.Tables["spis_klientow"];
            comboBox2.DisplayMember = "ID";
            comboBox2.ValueMember = "Imie";

        } 
private void comboBox2_SelectedIndexChanged(object sender, EventArgs e)
        {

                DataSet ds = new DataSet();
                ds.ReadXml("E:\\baza\\spis_klientow.xml");

                foreach (DataRow item in ds.Tables["spis_klientow"].Rows)
                {

                label10.Text = comboBox2.SelectedValue.ToString();

                }
            }

        } 

tylko wczytuje mi jedna pozycję jak dodać kolejne?

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0