Relacja do tabeli w bazie danych

Odpowiedz Nowy wątek
Dalmatynczyk
2015-12-30 01:24
Dalmatynczyk
0

Cześć, właśnie staram się napisać bazę relacyjną i zacząłem od pierwszych tabelek. Posiadam tabelki user i settings. Z tego co mi wiadomo to tabelka settings powinna mieć referencje do użytkownika z tabelki users. Na początku zrobiłbym insert użytkownika a dopiero później insert do settings z id użytkownika tylko nie bardzo wiem jak mogę te Id wiersza bez większych problemów odszukać bo select też można zrobić ale wierzę, że jest łatwiejsze rozwiązanie. Piszę to wszystlko na zwykłych SqlCommand/Connection i klucz obcy robiłem przez server explorer w VS 2013. Moglibyście mnie nakierować jak to można najłatwiej zrobić? Z góry dzięki

Pozostało 580 znaków

2015-12-30 01:37
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 7 minut temu

Lokalizacja: Wrocław

0

To żeś namotał - następnym razem opisz sytuację na spokojnie, nikt Cię nie pobije za, tak dla odmiany, dokładne przedstawienie problemu.
Jak mniemam masz tabelę z użytkownikami (users) oraz tabelę z ich ustawieniami (settings) i nie masz pojęcia jak dodać wpis do tabeli z ustawieniami, skoro nie znasz id świeżo dodanego użytkownika.
Najprościej będzie od razu po wykonaniu inserta pobrać id ostatnio dodanego wpisu dla tego połączenia (sterownik bazy powinien mieć coś takiego, zerknij do dokumentacji), potem już z górki. Ach, no i obejmij całość transakcją - wiadomo ;)


edytowany 2x, ostatnio: Patryk27, 2015-12-30 01:38

Pozostało 580 znaków

Dalmatynczyk
2015-12-30 12:19
Dalmatynczyk
0

Okej, udało mi się tak zrobić ale czy w ogóle to jest dobre rozwiązanie?

Pozostało 580 znaków

2015-12-30 12:52
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 7 minut temu

Lokalizacja: Wrocław

0

Tak, dlaczego miałoby nie być?
Ilekroć miałem do czynienia z taką sytuacją (konieczność pobrania id dodanego wpisu), właśnie tak to robiłem, i tak samo widziałem w innych kodach.


edytowany 2x, ostatnio: Patryk27, 2015-12-30 12:52

Pozostało 580 znaków

Dalmatynczyk
2015-12-30 12:53
Dalmatynczyk
0

W takim razie dzięki wielkie :)

Pozostało 580 znaków

2015-12-30 13:45
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 3 godziny temu

Lokalizacja: Wrocław

0

To jest poprawne rozwiązanie, ale nie dobre. Dobrym rozwiązaniem jest wykorzystywanie gotowych rozwiązań do rozwiązywania banalnych problemów.


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0