Logowanie do WindowsForm

Odpowiedz Nowy wątek
2015-01-31 19:52
0

Witam,
Jestem świeżakiem i nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać...a mianowicie chciałbym stworzyć na formie 1 pola z loginem i hasłem oraz button zaloguj.
Jeśli dane będą poprawne to po kliknięciu przycisku zaloguj otworzy się forma2 inaczej pojawi się okienko informujące o braku dostępu.

Używam Visual Studio 2010.
Proszę o pomoc.

Pozostało 580 znaków

2015-01-31 20:04
vbccv
0

A do czego chcesz się logować? to ma być tylko takie logowanie na niby - tzn. dane wpisane w programie?
Logowanie do lokalnej bazy danych? Niech podadzą hasło do bazy
Logowanie do zdalnego serwisu?

Jeżeli chcesz się logować lokalnie to dobrze jeśli hasłem będzie coś zaszyfrowane i po zdeszyfrowaniu sprawdzisz sumę kontrolną
Jeśli zdalnie to musisz wysłać dane logowania zależnie od metody i odczytać wynik

Logowanie nie ma sensu jeśli tylko udostępniasz interfejs, a dane można odczytać w inny sposób, np otwierając bezpośrednio plik który aplikacja czyta lub łącząc się ręcznie do bazy danych

Pozostało 580 znaków

2015-01-31 22:15
ne0
2

Dobrze przedmówca napisał, ale ja dodam jeszcze coś od siebie. Załóżmy że piszesz to aby się nauczyć, więc ustawiamy stałe hasło i login w programie - zadeklaruj na sztywno.
Następnie weź zrób zdarzenie na kliknięcie tego button-a, w zdarzeniu sprawdź czy podane wartości z TextBoxów się zgadzają z tymi zakodowanymi na stałe. Jeśli się zgadzają to wtedy odpalasz formę 2, jeśli nie no to okienko.

To jest Twoja baza wyjściowa. Teraz jeśli chcesz szyfrować hasło to znajdź algorytm na szyfrowaniem i go zastosuj. Chcesz żeby hasła i loginy były sprawdzane z bazą? No to tak zrób itd. itd.


Pomogłem? To dobrze :)
edytowany 1x, ostatnio: ne0, 2015-01-31 22:16

Pozostało 580 znaków

2015-02-01 02:25
0

Najprościej jak się da:

Dodajesz na formę TextBox i Button.


// klikasz 2x na formę i wpisujesz:

string haslo = "jakies_haslo";

// Następnie wracasz do formy i klikasz 2x na przycisk, który wcześniej utworzyłeś w polu do którego cię przeniesie wpisujesz:

Form2 f2 = new Form2();

if (textBox1.Text == haslo)
{
  f2.ShowDialog();
}

skoro jesteś lajkiem, nie stosuję nazewnictwa tylko podaję ci najprostsze rozwiązanie odwołujące się wyłącznie do programu.

Ogólnie proponował bym ci zacząć od **Podstaw programowania**.

Pozdrawiam.


Przyjmę zlecenia / projekty do wykonania w c#. Zainteresowanych zapraszam do konwersacji na PW.

Pozostało 580 znaków

2015-02-01 22:51
ne0
1
wojas666 napisał(a):

Najprościej jak się da:

Dodajesz na formę TextBox i Button.

// klikasz 2x na formę i wpisujesz:

string haslo = "jakies_haslo";

// Następnie wracasz do formy i klikasz 2x na przycisk, który wcześniej utworzyłeś w polu do którego cię przeniesie wpisujesz:

Form2 f2 = new Form2();

if (textBox1.Text == haslo)
{
f2.ShowDialog();
}


> 
> skoro jesteś lajkiem, nie stosuję nazewnictwa tylko podaję ci najprostsze rozwiązanie odwołujące się wyłącznie do programu. 
> 
> __Ogólnie proponował bym ci zacząć od **__Podstaw programowania__**.__
> 
> *Pozdrawiam.*

Ooo, dzięki za pokazanie implementacji mojego rozwiązania :)

Pomogłem? To dobrze :)
był kiedyś taki domyślny komponent login form ;) - lightning3 2015-02-03 09:13
może był ;) - ne0 2015-02-03 09:31

Pozostało 580 znaków

2015-02-03 10:52
Złoty Młot
0

A ja zapytam, co zrobić aby dokładnie taka aplikacja(okienko) jaką kolega opisał w pierwszym poście była rozpoznawana automatycznie przez menedżer haseł, tak aby umożliwić automatyczne logowania.

Pozostało 580 znaków

2015-02-03 11:00
0

Mozesz to sam zaimplementowac, wystarczy ze hash dobrze wpisanego hasla bedziesz sobie gdizes przechowywal (jesli user chce byc autologowany) i po prostu po odpaleniu programu sobie zaczytasz (o ile jest zapamietane)

edytowany 1x, ostatnio: FakeAccount, 2015-02-03 11:01

Pozostało 580 znaków

2015-02-03 11:12
Złoty Młot
0

Potrzebuję aby menedżer hasła rozpoznał aplikację, bo wtedy można ją uruchomić przesunięciem palca po czytniku linii, a obsługi czytnika linii nie będę już w stanie sam zaimplementować.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0