Launcher do gry

Odpowiedz Nowy wątek
2015-01-27 12:56
0

Witam!

To mój pierwszy post, więc sorka jak będzie coś nie tak. Otóż mam problem. Jestem na bardzo, ale to bardzo podstawowym poziomie. Razem z kolegami tworzymy grę. Ja za zadanie dostałem do napisania Launcher, który otwierałby się przed grą, była by tam grafika i jeden wielki przycisk z napisem GRAJ!, który otwierałby grę. Pytanie moje jest następujące.
Wiem, że apki można otwierać za pomocą:

System.Diagnostics.Process.Start(@"sciezka");

ale w kodzie trzeba podać nazwę użytkownika i inne dane, które nie wiem jak pobrać. Launcher będzie umieszczony w folderze z grą, więc może możnaby to tak napisać, aby Launcher szukał tego pliku w folderze, w którym się znajduję??

Z góry dzięki za pomoc!


Program:
Microsoft Visual Studio 2013 Professional
Android Studio 2_1_3
Język: C# & AndroidJava
Ja bym proponował zacząć programować grę od zapoznania się z: C# - wojas666 2015-01-28 06:10

Pozostało 580 znaków

2015-01-27 13:02

Wpisując:

System.Diagnostics.Process.Start(@"gra.exe");

Program uruchomi plik który jest w tym samym folderze co uruchomiony launcher.

Co do tej nazwy użytkownika i innych danych to masz problem z pobraniem ich w launcherze czy przekazaniem do właściwej gry?

Pozostało 580 znaków

2015-01-27 13:52
0

Dzięki za odpowiedź dowiedziałem się co chciałem. :) .

Chodziło o to, że normalnie trzeba zrobić tak:

System.Diagnostics.Process.Start(@"C:\\Users\**NAZWA_UŻYTKOWNIKA**\...");

I myślałem, że trzeba jakoś pobrać NAZWĘ_UŻYTKOWNIKA, zapisać ją jako zmienna i wkleić do tego kodu, ale jak się okazało, nie trzeba.
Jeszcze raz dzięki za pomoc!


Program:
Microsoft Visual Studio 2013 Professional
Android Studio 2_1_3
Język: C# & AndroidJava
tak robić nie można. użyj Environment.GetFolderPath. - Azarien 2015-01-27 14:16

Pozostało 580 znaków

2015-01-27 14:52
0

Do zamknięcia


Program:
Microsoft Visual Studio 2013 Professional
Android Studio 2_1_3
Język: C# & AndroidJava
Pokaż pozostałe 4 komentarze
@dam1an: przecież nie ma gwarancji, że bieżącym katalogiem jest ten w którym jest odpalany exek... - Azarien 2015-01-27 23:41
Pierwsze słyszę o czymś takim, czyli na przykład jak dam File.Create("test.txt") to ten plik wcale nie musi się utworzyć w katalogu z exekiem? - dam1an 2015-01-28 00:59
nie musi, zależy w jaki sposób uruchomiono exeka. bieżacy katalog można sprawdzić za pomocą Directory.GetCurrentDirectory. może być inny niż katalog z exekiem jeśli tak ustawiono we właściwościach skrótu, jeśli podano ścieżkę przy uruchomieniu jednego programu z drugiego, albo pod konsolą jeśli uruchomi się exeka podając ścieżkę bez wchodzenia w nią. - Azarien 2015-01-28 01:10
gdyby było inaczej to nie mógłbyś uruchomić pod konsolą np. notepad.exe plik.txt, bo szukałby pliku w katalogu z exekiem (czyli gdzieś c:\windows\system32) zamiast w bieżącym. - Azarien 2015-01-28 01:12
Rozumiem, dzięki. - dam1an 2015-01-28 01:14

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0