Jaki wzorzec projektowy lub rozwiazanie zastosowac ?

Odpowiedz Nowy wątek
2015-01-24 14:33
Wybitny Lew
0

Witam

W mojej aplikacji z winforms uzywalem formy a na niej usercontrol ktora byla osadzona na tej formie. Obecnie mam sytuacje gdzie dochodzi mi druga user control ktora ma byc ladowana na przemian. Albo jedna albo druga w zaleznosci od warunku. Wymyslilem ze zrobie po prosto jedna usercontrol na niej osadze dwie user control. A na formie bede sterowal ktora ma sie wyswietlic i zostac zasilona danymi. Pytanie teraz jaki wzorzec projektowy byscie tu polecili ? Chcialbym aby na formie zdarzenia rowniez byly wywolywane i przekazywane do konkretnej user controlki. Prosze o podpowoedz ja by to elegancko zaprogramowac.

Pozostało 580 znaków

2015-01-24 15:31
0

A czym różnią się te kontrolki od siebie?
I czemu chcesz zdarzenia z formy przekazywać do kontrolek? Kontrolki same przecież mogą obsługiwać zdarzenia.


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."

Pozostało 580 znaków

2015-01-24 20:59
0

Jeżeli robisz to np. w Winforms - to o masz poukładane na formie to już jest wzorzec kompozyt. Jak klikasz na datą kontrolkę np. button to już masz zdarzenie które musisz oprogramowować. Może pokaż jakiś screen o co Ci dokładnie chodzi.

edytowany 1x, ostatnio: Sebastiano, 2015-01-24 20:59

Pozostało 580 znaków

2015-01-24 21:47
Wielki Krawiec
0

Kontrolki różnią się tym, że jedna mi to nadpisany webbrowser, a druga to wlasna kontrolka do wyswietlania pdf. Teraz w zależności od potrzeby albo bede usadzał jakis html na kontrolkę od webbrowser, albo wyswietlal pdf. Wszystko dzieje sie samoczynnie, tzn jest odpytywany co jakis czas web serwice i to co on zwroci ja wyswietlam.

A co do przekazywania zdarzeń z formy do kontrolek, to np. chce przechwycić maksymalizacje okna formy itp.

Pozostało 580 znaków

2015-01-24 22:59
0

Co do maksymalizacji to próbowałeś ustawić Dock.Fill dla kontroler? ew. przyleganie do wszystkich krawędzi kontenera zawierającego kontrolkę.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0