Pobranie wartości wpisanej do pola typu TextBox

Odpowiedz Nowy wątek
2015-01-04 20:39
0

Witam,
mam problem z C#. Chcę pobrać wartość wpisanej w kontrolkę TextBox i wyświetlić ją w polu typu Label po kliknięciu kontrolki typu Button. Staram się zrobić coś na wzór kalkulatora. Czy może mi ktoś coś poradzić jak ten tekst pobrać? W pole to będą wpisywane obliczenia np. 2+2, lub 10-5. Takie proste obliczenia.
Kod:

using System;
using System.Collections.Generic;
using System.ComponentModel;
using System.Data;
using System.Drawing;
using System.Linq;
using System.Text;
using System.Windows.Forms;
 
namespace WindowsFormsApplication1
{
    public partial class Form1 : Form
    {
        public Form1()
        {
            InitializeComponent();
        }
 
        private void btn_Oblicz_Click(object sender, EventArgs e)
        {
            if (textbox_pole_licz.Text == "+")
            {
                lbl_wynik.Text = "Wynik działania:";
            }
        }
    }
}

Pozostało 580 znaków

2015-01-04 20:50
1

Jeśli Ci chodzi tylko o przepisanie tego co jest wpisane w TextBoxie do Labela to wystarczy Ci takie coś:

label.Text = textbox.Text

PS. Tytuł wątku powinien chyba raczej brzmieć "Pobranie wartości wpisanej do pola typu TextBox", chyba że źle pytanie sformułowałeś.

edytowany 1x, ostatnio: XardasLord, 2015-01-04 20:59

Pozostało 580 znaków

2015-01-04 21:01
0

Co do samego pytania to tak jak wyżej, ale patrząc co chcesz zrobić:

W pole to będą wpisywane obliczenia np. 2+2, lub 10-5.

Takie coś to będzie trudniej, proponowałbym na początek wpisywać w pole same cyfry i aby to działało jak prosty kalkulator. Czyli wpisujesz cyfrę, klikasz na przycisk z działaniem, wpisujesz kolejną cyfrę i dajesz =.
Ewentualnie dwa tekstboxy i jeden combobox z wyborem działania.

Pozostało 580 znaków

2015-01-04 21:07
0
int i = 2+2;
string s = i.ToString();

Pozostało 580 znaków

2015-01-05 11:31
0

a przypadkiem Jemu nie chodzi o coś takiego ?

http://www.codeproject.com/Tips/381509/Math-Parser-NET-Csharp

automatyczne parsowanie. i zwraca wynik. dalej przepisz wynik do kontrolki i tyle

O nie wiedziałem o czymś takim, ale domyślam się że autor pewnie sam chciałby się nauczyć takie coś zrobić. - dam1an 2015-01-05 11:53
to jeśli nawet pójdzie tak daleko - hasło które @dawid4157 będziesz potrzebował to http://pl.wikipedia.org/wiki/Odwrotna_notacja_polska - bez tego parsera w prosty sposób nie napisze - lightning3 2015-01-05 11:59

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0