Pobieranie danych do zmiennych z DataGridView c#

Odpowiedz Nowy wątek
2013-05-23 11:17
0

Witam,
problem jest następujący :
projekt w c# pobiera z bazy SQL dane które trafiają do DataGridView (4 wiersze i 4 kolumny ).
Są to dane do zbiornika paliwa. Potrzebuje pobrać, np. 1 wierz który zawiera : Rodzaj Paliwa, Aktualną Cenę, Pojemność zbiornika oraz Zawartość zbiornika i zapisać je do jakichś zmiennych co bym poźniej mógł stworzyć na podstawie tych danych dynamicznie zbiornik.
Pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2013-05-23 11:59

A więc masz DataGridView - jeżeli dobrze rozumiem chcesz pobrać jedną linie która została wybrana:

  1. We właściwościach DGV ustawiasz SelectionMode na FullRowSelect
  2. int numer = Convert.ToInt32(dataGridView1.CurrentRow.Index); 

    pobierasz do int numer = numer wybranego wiersza

  3. informacje, które przed wyświetleniem masz pewnie zapisane do DataTable (np: dt)
    string zmiornik = dt.Rows[numer].Cells[(np.3)].Value.ToString();

    lub

    int numer = Convert.ToInt32(dataGridView1.CurrentRow.Index); 
    string zmienna = dataGridView1.Rows[numer].Cells[3].Value.ToString();
edytowany 1x, ostatnio: juniorchat, 2013-05-23 12:00

Pozostało 580 znaków

2013-05-24 08:33
0

Super, zadziałało wielkie dzięki.
Problem już tylko mam z tym, że teraz kontrolki się nie widzą między sobą ale już nad tym pracuje :)

Pracuj nad tym ;) Jak się nie uda to pisz;D - juniorchat 2013-05-24 08:47

Pozostało 580 znaków

2015-03-05 17:15
0

Witam,

Mam identyczny problem tz. jak pobrać dane z tabeli dataGrid tylko w technologi WPF.

Krzysztof

Ps. nie chciałem zakładać oddzielnego tematu tyczącego identycznego problemu jedynie w innym środowisku graficznym.

Pozostało 580 znaków

2015-03-05 20:47
0

To zależy jak te dane tam wrzucasz, powinieneś bindować datagrid z kolekcją wtedy byś o to nie pytał.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0