Pytanie początkującego o "obiekt w obiekcie" opisujący PC

Odpowiedz Nowy wątek
2011-10-20 08:36
8stone3
0

Pytanie początkującego o "obiekt w obiekcie" opisujący PC

Postprzez 8stone3 » Czw Paź 20, 2011 7:07 am
Witam Forumowiczów.

Mam pytanie dotyczą stworzenia klasy opisującej komputer PC, jest prosto i przejrzyście jeżeli tworzymy pola definiujące nazwę procesora, ilość pamięci RAM, nazwę hosta, itp. ponieważ występują w PC jeden raz.
Problem pojawia się wtedy kiedy chcemy opisać np. dysk twardy, dlatego ze nieznany ile razy wystąpi w danym komputerze (dokładniej nie wiemy czy komputer ma zainstalowany jeden, dwa, a może 4 dyski).
Problem pogłębia się gdy weźmiemy pod uwagę fakt, że każdy dysk może posiadać nieznaną nam ilość partycji.

Czy istnieje taka możliwość zdefiniowania klasy aby dostęp do pola obiektu mógł być realizowany w taki sposób aby oddawał to że, obiekty dysk0 oraz dysk1 zawierają się w obiekcie komputerKasi:

Czysto teoretyczny przykład:
komputerKasi.dysk0.getFreeSpace();
komputerKasi.dysk1.getFreeSpace();

komuterKasi.Dysk0.partycja1.setEtykieta("Archiwum");

Oczywiście nie musi to być konkretnie taka forma zapisu oddzielana kropkami, lecz taka aby oddawała fakt, że obiekt dysk0 jednoznacznie jest zawarty w obiekcie komputerKasi.

Dziękuję za wszelkie informacje.
Pozdr. Andrzej

C# to nie Java, tutaj nazwy metod zaczynają się wielką literą, a settery i gettery masz we właściwościach. - Rev 2011-10-20 12:26

Pozostało 580 znaków

2011-10-20 08:48
1

Stwórz tablicę albo listę dysków/partycji/czegokolwiek.

Wtedy będziesz miał komputerKasi.dyski[0].getSomething().

Pozostało 580 znaków

2011-10-20 14:57
8stone3
0

Dzięki wielkie. Czasem proste rzeczy, a duży problem :-)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0