Czy z winform można uruchomić konsole?

Odpowiedz Nowy wątek
2011-09-14 21:15
maroo123321
0

Powiem krótko: mam w Form1 jeden przycisk,mam gdzieś na dysku zapisany mały programik konsolowy ( exe debugowany)
i czy po kliknięciu tego przycisku mogę jakoś otworzyć konsole? (najlepiej by było gdyby konsole była jakoś "wgrana w prgoram")
Pozdrawiam

edytowany 1x, ostatnio: madmike, 2016-12-13 18:26

Pozostało 580 znaków

2011-09-14 21:41
qwe
0

Jaką konsole chcesz otworzyć? Chcesz mieć i konsole i win forms w jednym programie? Chcesz otworzyć ten swój program konsolowy? Chcesz otworzyć cmd?

Pozostało 580 znaków

2011-09-14 21:41
Rev
0

Możesz stworzyć własną konsolę (z dwóch textboxów) i przekierować wejście oraz wyjście, masz do tego klasę Process.


Pozostało 580 znaków

2011-09-14 21:43
maroo
0

Mam program consolowy napisany w visual C# ( console application) i chcę mieć w moim winform 1 przycisk który po kliknięciu otworzy mi tę własnie program konsolowy.

Pozostało 580 znaków

2011-09-14 21:56
qwe
2011-09-14 22:02
maroo123321
0

W ten sposób można uruchomić każdą aplikację ;) ale mi chodzi o to ,że ja wiem jaka jest ścieżka do mojego programu konsolowego,ale jeżeli będę komuś chciał wysłać taki program co wtedy? musi sam podać scieżke :D?

Pozostało 580 znaków

2011-09-14 22:21
qwe
0

No jak to co. Logiczne że nie uruchomisz programu jak nie wiesz gdzie on się znajduje. Możesz też dodać go do folderu twojej aplikacji(przeciągasz go, ustawiasz w properties copyallways), i potem odwołujesz się w aplikacji formsowej do twojego programu konsolowego, który znajduje się w katalogu twojego programu formsowego. Ewentualnie dodaj go do formsowej aplikacji jako resources, a nie copyallways, ale nie wiem czy tak dodana aplikacja się uruchomi i jak to zrobic.

Pozostało 580 znaków

2011-09-15 00:08
0

istnieje funkcja WinAPI AllocConsole, więc konsolę otworzyć się da. Ale jak pod otwarte okno podczepić standardowe strumienie (np. Console.WriteLine), tego w C# nie wiem. Pewnie można.

Pozostało 580 znaków

2011-09-15 08:08
0

Ja zrobiłem coś takiego inaczej. Utworzyłem projekt konsolowy i ręcznie dodałem referencję do winforms, podpiąłem formatkę i umieściłem w main jej uruchomienie. Efekt jest taki, że miałem i konsolę i formatkę. Konsola służyła do logowania zdarzeń zdarzeń na bieżąco. Konsole można ukrywać i pokazywać funkcją winapi.

Pozdrawiam.

Pozostało 580 znaków

2011-09-15 10:15
0

To już zamiast tak kombinować mogłeś utworzyć projekt WinForms, i we właściwościach projektu potem przestawić typ aplikacji na konsolową.

Też, ale to na początku była w zasadzie konsolówka, a później dorobiła się GUI - Sarrus 2011-09-15 10:30

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0