Wypełnianie formularza (textbox'ów, combobox'ów)

Odpowiedz Nowy wątek
2011-08-17 16:09
0

Piszę mały programik który miałby za zadanie wypełnić formularz składający się z:

  • 1 textbox 'a
  • 4 combobox 'ów

nie wiem jak zmieniać wartości kontrolek
na razie mam taki kod:

 
    class Program
    {
        static WebBrowser browser;
        private static void runBrowserThread(Uri url)
        {
            var th = new Thread(() =>
            {
                var br = new WebBrowser();
                br.DocumentCompleted += browser_DocumentCompleted;
                br.Navigate(url);
                Application.Run();
            });
            th.SetApartmentState(ApartmentState.STA);
            th.Start();
        }
 
        static void browser_DocumentCompleted(object sender, WebBrowserDocumentCompletedEventArgs e)
        {
            var br = sender as WebBrowser;
            if (br.Url == e.Url)
            {
            HtmlDocument doc = br.Document;
            var daf = doc.GetElementById("select-label").SetAttribute("subscription_selector_button", "7"); // ?? nie działa
            Application.ExitThread();  
            }
        }
 
        static void Main(string[] args)
        {
            runBrowserThread(new Uri("http://google.com/alerts"));
            Console.ReadKey();
        }
    }

Pozostało 580 znaków

2011-08-17 19:08
1

Czy chcesz napisać program, który wypełni formularz znajdujący się na stronie WWW? Bo jeśli tak, to wypadałoby o tym wspomnieć w treści posta albo temacie wątku.
To, co chcesz prawdopodobnie osiągnąć robi się zupełnie inaczej i łatwiej. Nie napiszę jak, bo Google zwraca miliard lepszych przykładów, niż byłbym zdolny wymyślić.

Pozostało 580 znaków

2011-08-18 09:38
0

Sorki będę wiedział na przyszłość.

poradziłem sobie w ten sposób:

            webBrowser1.Document.All["id1"].InnerText = "ala ma kota";
            webBrowser1.Document.All["id2"].InnerText = "ale nie ma kota";
 

Pozostało wciśnięcie przycisku

Pozostało 580 znaków

2011-08-18 09:43
0

WebClient ma przecież możliwość (z tego co pamiętam) wysyłania formularzy metodą GET, a nawet POST

Nie uważasz tego za okrężne rozwiązanie? Bo dla mnie to tak, jakby zrobić w pokoju kupę do talerza, a dopiero potem zanieść i wyrzucić do kibla. - somekind 2011-08-18 13:00
To zależy czy chodzi o wypełnienie i wysłanie, czy samo wysłanie formularza. BTW: tą analogię muszę zapamiętać :) - Sarrus 2011-08-18 13:06
Tzn. co konkretnie zależy? Bo dla mnie to w zasadzie to samo. Tyle, że request trzeba samemu zbudować, za to nie trzeba używać ZBĘDNEGO WebBrowsera i opierać działania logiki aplikacji o technologię GUI, co jest syfem strasznym. - somekind 2011-08-18 17:07
Dlatego napisałem, że można użyć WebClienta (w domyśle bez WebBrowsera), chyba że autor chce częściowo wypełnić formularz i wyświetlić go użytkownikowi - Sarrus 2011-08-19 07:39
Argh, faktycznie Ty o WebClient, a nie WebBrowser pisałeś. Mi w zdaniu z kupą chodziło właśnie o użycie WebBrowsera, które na 95% nie ma sensu. :P - somekind 2011-08-19 11:54

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0