OpenFileDialog zaznaczanie kilku plików

Odpowiedz Nowy wątek
2011-08-16 11:13
0

Mam mały problem chciał bym zrobić swój program w framework 2.0 żeby nikt nie musiał ściągać dodatkowych bibliotek i mam problem otóż chciałem zrobić zaznaczanie wielu plików w dialogu OpenFile lecz nie wiem jak sprawdzić ilość zaznaczonych plików
w wersji 4.0 ilość plików określała zmienna

OpenFileDialog1.FileNames.Count

lecz w 2.0 nie ma czegoś takiego czym to zastąpić ?? jak można by było samemu obliczyć ilość zaznaczonych obiektów w tym kodzie

    Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click
        OpenFileDialog1.Filter = "Pliki flv (*.flv)|*.flv|Pliki MP3 (*.mp3)|*.mp3|Pliki MP4 (*.mp4)|*.mp4|Wszystkie pliki (*.*)|*.*"
        OpenFileDialog1.FilterIndex = 2
        If OpenFileDialog1.ShowDialog() = 0 Then
        Else
 
            For a = 0 To (OpenFileDialog1.FileNames.Count - 1)
 
                RichTextBox1.Text = RichTextBox1.Text & OpenFileDialog1.FileNames(a) & vbNewLine
                Label2.Text = OpenFileDialog1.FileNames.Count & " Plików do dodania"
 
            Next
            Button1.Enabled = False
            Button2.Enabled = True
        End If
 
    End Sub
 
    Private Sub Button2_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button2.Click
        RichTextBox1.Text = ""
        Button2.Enabled = False
        Button1.Enabled = True
        Label2.Text = ""
        GetPrivateProfileString("max", "max", "0", objResult, objResult.Capacity, Application.StartupPath & "\plik.ini")
        Dim max = Int(objResult.ToString)
        WritePrivateProfileString("max", "max", Int(objResult.ToString) + OpenFileDialog1.FileNames.Count, Application.StartupPath & "\plik.ini")
        For a = 0 To (OpenFileDialog1.FileNames.Count - 1)
 
            WritePrivateProfileString("sciezki", max + a + 1, OpenFileDialog1.FileNames(a), Application.StartupPath & "\plik.ini")
            WritePrivateProfileString("punktacja", max + a + 1, "0", Application.StartupPath & "\plik.ini")
 
        Next
 
    End Sub

Niby pisze w VB.NET ale odpowiedzi w c# też się przydadzą jakoś sobie to przetworze ;)

I takie dodatkowe pytanko jak zrobić 1 filtr dla kilku formatów ??

Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi.

edytowany 1x, ostatnio: rafal612b2, 2011-08-16 11:31

Pozostało 580 znaków

2011-08-16 11:49
0

Według dokumentacji przynajmniej w 2.0 nadal jest coś takiego jak FileNames: http://msdn.microsoft.com/en-[...]rms.filedialog.filenames.aspx

.NET Framework Supported in: 4, 3.5, 3.0, 2.0, 1.1, 1.0

Ale że FileNames to zwykła tablica String[] to musi mieć i Count.

to co oznacza ten błąd ? Error 1 'Count' is not a member of 'System.Array'. Może to ja coś źle robię ;D - rafal612b2 2011-08-16 11:54

Pozostało 580 znaków

2011-08-16 12:12

Przecież to jest tablica! Tablice mają właściwość Length. Count nie masz w 2.0 bo to jest dobrodziejstwo dodane w "pakiecie" z LINQ do 3.5

Pozdrawiam.

edytowany 1x, ostatnio: Sarrus, 2011-08-16 12:13
Wielkie dzięki ;D - rafal612b2 2011-08-16 12:17

Pozostało 580 znaków

2011-08-16 20:28
1

I to Count z LINQ jest METODĄ, więc najlepiej jej nie używać, skoro istnieją odpowiadające jej właściwości takie jak Count w kolekcjach czy Length w tablicach.


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0