Dynamiczne buttony i usuwanie, Font.Bold,....

Odpowiedz Nowy wątek
2011-08-03 06:37
Komax
0

Hej!, tu Komax!

Mam dynamicznie zakładane Buttony, jak usunąć (zlikwidować z Formy, no i z pamięci operacyjnej) wybrane buttony?

Druga sprawa, chce zmienić im czcionkę dla tekstu...

mojButton.Font.Bold jest tylko do odczytu. Nie wiem jak nadać pogrubienie dla dynamicznie otwieranego buttona. Pomożecie?

Ostatnia sprawa to: Jak zrobić balon dla buttonu? (chodzi o podpowiedź, tzw. Hint).

Dzieki za pomoc!

K...

Pozostało 580 znaków

2011-08-03 09:05
0

Musisz cały nowy obiekt Font podpiąć, ale można ze starego stworzyć nowy, kopię.
Jest kontrolka ToolTip, która w designerze dodaje dla innych w Properties pole na tekst tooltip'a, albo można z kodu ustawić tekst toolTip1.SetToolTip(this.button1, "My button1");
http://msdn.microsoft.com/en-[...]em.windows.forms.tooltip.aspx

Pozostało 580 znaków

2011-08-03 17:36
Komax
0

Hej!, tu Komax!

Z tym Font-em to nadal nie wiem jak zrobić ;). Za ToolTip-a dzięki ! - ale MS trochę przebajerował, tego tooltipa, mogli dać zwykłą właściwiwość dla każdej kontrolki wizualnej i tyle.

A jak usunąć button? Podajcie chociaż hasło, reszte wygóóóglam ;) Dispose?

K...

Pozostało 580 znaków

2011-08-04 13:29
0

W jednym ze swoich projektów spotkałem się z dynamicznym generowaniem kontrolek, dokładnie mówiąc miałem listę TextBox'ów i odpowiednio na niej operowałem.

Dodając TextBoxa:

 public void GenControls(int i)
        {
            for (int _iter = 0; _iter < i; _iter++)
            {
                list_tb.Add(new TextBox());
                //ustawiamy właściwości, na wartości jakie chcemy
                //TBPage w tym przypadku był to TabPage, natomiast ogólnie
                //jest to forma nadrzędna nad naszym np. buttonem, text boxem etc
                //czyli forma na której jest on umieszczony
                TBPage.Controls.Add(list_tb[i]);
 
            }
        }

Usuwając TextBoxa:

public void RemoveControls()
        {
            for (int i = 0; i < list_tb.Count; i++)
            {
                //usuwanie z formy
                TBPage.Controls.Remove(list_tb[i]);
            }
            //czyszczenie listy na której miałem je wszystkie
            list_tb.Clear();
        }

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0