otwieranie pliku przez własny program

Odpowiedz Nowy wątek
2011-07-09 17:02
0

Hej. Mam do was prośbę, czy moglibyście mi podpowiedzieć co źle zrobiłem w tym kodzie. I jak to zmienić.


System.Diagnostics.Process.Start("", plik);

Chciałem, aby moja aplikacja otwierała dowolny plik w domyślnym programie, czyli np. jak to jest .PDF to ma odpalić w Adobe Reader, albo .DOC to ma odpalić w MS Word itd.


Pozostało 580 znaków

2011-07-09 17:10
0

Spróbuj tak:

System.Diagnostics.Process.Start("plik.doc");

Pozostało 580 znaków

2011-07-09 17:17
0

Ale to jest tylko do otwarcia pliku Worda (konkretnego). A ja chce otwierać wszystkie pliki z różnymi rozszerzeniami, dodam że lokalizację pliku podaje mu za pomocą openfiledialog - jak to by miało komuś posłużyć do odpowiedzi.


To był tylko przykład <facepalm> - Sarrus 2011-07-10 22:39

Pozostało 580 znaków

2011-07-09 17:21
string file = /*tutaj ustalasz co za plik chcesz otworzyć*/;
System.Diagnostics.Process.Start(file); 
edytowany 1x, ostatnio: Anonim1024, 2011-07-09 17:22

Pozostało 580 znaków

2011-07-09 17:33
0

Dzięki Anonim1024 działa. :)


Pozostało 580 znaków

2011-07-09 18:48
O_o
1

Ciut Tobie podstaw brakuje, obrób jakiś tutorial podstaw żeby nie musieć pytać tu o kolejne banały ;)
Np na http://www.csharp-station.com/Tutorial.aspx
Krąży sobie też po necie ebooczek, darmowy o ile się nie mylę, o nazwie "Illustrated C# 2008", wydaje się dobry do nauki (ja go tylko używam jako przenośnego msdn'a gdy neta brak)

Pozostało 580 znaków

2011-07-09 21:35
0

Dzięki, a tam to po prostu mi wyleciało z głowy, po prostu dawno takiego czegoś nie pisałem.


Pozostało 580 znaków

2011-07-09 21:56
0

Taka konstrukcja:

System.Diagnostics.Process.Start("", plik); 

rozpoczyna proces "" i jako parametr podaje mu plik.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0