otwieranie innego programu C# korzystającego z zasobów

Odpowiedz Nowy wątek
2011-04-20 17:37

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0

Witam. Mam taki problem. Napisałem kilka programów w języku C#, które odwołują się do plików graficznych i dźwiękowych. Postanowiłem te wszystkie programy jakoś zgrupować w jedną aplikację, z której wybiera się nazwę programu, chcę uruchomić. Do tego celu wykorzystałem obiekt typu

System.Diagnostics.Process p=new System.Diagnostics.Process();
//inne instrukcje
string [email protected]"programyC#/spadochroniarze.exe";
//Za pomocą listboxa modyfikuję zmienną sciezkapliku, by wybrać konkretną aplikację
private void button1_Click(object sender, EventArgs e)
        {
            p.StartInfo.FileName = sciezkapliku;
            p.Start();
        }
    } 

Pamiętam, że w delphi w metodzie ShellExecute należało podać dwa parametry, jeden, to ścieżka do katalogu zawierającego wszystkie składniki programu, a drugi parametr, to główny plik do otwarcia.
Czy w C# trzeba wskazywać główną ścieżkę do katalogu z programem przed jego otwarciem? a jeżeli tak, to jaki parametr procesu muszę podać?
może chodzi o coś takiego?

 p.StartInfo.WorkingDirectory=//sciezka do katalogu 

proszę o radę

Pozostało 580 znaków

2011-04-20 21:00

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

A co chcesz osiągnąć? Chodzi Ci o dodatkowe parametry przekazywane do programu?

Jak tak to:


p.StartInfo.Arguments = "...";

Podajesz argumenty uruchomienia do uruchamianego programu.

Pozostało 580 znaków

2011-04-22 18:34

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0

dzięki. Wszystko działa. O tych parametrach, z tego co czytałem, można również podać parametry wejściowe do programu np. jaką stronę internetową ma wyświetlić przeglądarka. zastanawiam się, czy w ten sam sposób da się otworzyć program outlook z wypełnionym polem adresowym. tak aby na przykład po kliknięciu w przycisk zadaj pytanie otworzyć outlook express i jako adres podać np. [email protected].

Pozostało 580 znaków

2011-04-22 18:49
Moderator

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 3 godziny temu

Lokalizacja: Wrocław

0
System.Diagnostics.Process.Start("mailto:[email protected]");

"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."

Pozostało 580 znaków

2011-04-22 19:38

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0

To nie będzie outlook, tylko domyślny klient email

Owszem, dzięki temu zadziała u kogoś, kto nie ma Outlooka. :) - somekind 2011-04-22 19:58

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0