uruchamianie aplikacji na komputerze bez Frameworka

Odpowiedz Nowy wątek
2011-02-14 14:23
0

Co i gdzie trzeba ustawić w opcjach VS2010 żeby aplikacja uruchomiła się także na innym komputerze gdzie nie ma zainstalowanych żadnych .NET Frameworków?

Pozostało 580 znaków

2011-02-14 14:24
Rev
0

Nie da się.

Są płatne aplikacje, które potrafią stworzyć wirtualne środowisko uruchomieniowe dla danej aplikacji, włącznie z .NET Frameworkiem. Ale mimo wszystko, Framework musi być.


Pozostało 580 znaków

2011-02-14 14:42
0

Potwierdzam - nie da się bez frameworków :) Ale przecież nie da się nie mieć żadnych! XP ma .Net 1, Vista .Net 3 a Win7 .Net 3.5; zresztą biblioteki .Net w najnowszej wersji 4 mają około 100MB, więc pobranie ich to nie powinien być żaden problem:)

edytowany 1x, ostatnio: adixt, 2011-02-14 14:56
mb - milibitów? - ŁF 2011-02-14 14:50
@ŁF: metrów bieżących - Ktos 2011-02-14 18:03

Pozostało 580 znaków

2011-02-14 15:14
0

to chyba źle sie wyrazilem ;P
Nie wiem jak to dokładnie opisać o co mi chodzi ale dawniej jak tworzyłem w VS2008 to po odpaleniu aplikacji na innym kompie pojawił się błąd i program się nie uruchomił. Potem zmieniłem coś w ustawieniach VS2008 i po skompilowaniu plik exe przybrał na wadze no i wtedy już aplikacja poprawnie uruchomiła się na innym kompie. Najwyraźniej coś zostało dołączone do pliku, o ile dobrze sobie przypominam to chodziło o jakieś statyczne biblioteki. Nie znam się na tym czy może ktoś wie o co może chodzić? ;)

edytowany 1x, ostatnio: lofi, 2011-02-14 15:15

Pozostało 580 znaków

2011-02-14 15:22
Rev
0

Co najwyżej możesz statycznie zlinkować runtime Visual C++, co w tym przypadku jest zupełnie nieistotne. Nie da się zrobić tego, o czym mówisz w taki sposób. NIE DA SIĘ. NIE DA SIĘ.


Pozostało 580 znaków

2011-02-14 15:25
0

Wydaje mi się, że chodzi o to, że kompilowałeś w użyciu starszej wersji Frameorka :) Daje to mniejszą funkcjonalność, ale większą kompatybilność :)

Żeby to zrobić w SolutionExplorer klikach na Properties i w otartym oknie zmienić Target Framework na jakiś starszy(załączam linka do zdjęcia co i jak :))

<image> http://img9.imageshack.us/img[...]ywaniewu.png</image&gt;

Pozostało 580 znaków

2011-02-14 15:37
msm
0

Jesteście wszyscy pewni że się nie da? Wiem że jest do C# jakiś "prekompilator" kompilujący kod do postaci wykonywalnej, ale wiem też że jest w tym jakiś kruczek - którego zawsze zapominam... Za chwilę sprawdzę w książce w której to kiedyś wyczytałem.

Pozostało 580 znaków

2011-02-14 16:07
Rev
0

Native Image Generator, Ahead Of Time Compilation. Nie ma to nic związanego z wymogiem posiadania Frameworka bądź nie.


Pozostało 580 znaków

2011-02-14 16:14
0

Do Javy jest coś takiego: http://www.excelsior-usa.com/jet.html


"Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute." - Abelson & Sussman, SICP, preface to the first edition
"Ci, co najbardziej pragną planować życie społeczne, gdyby im na to pozwolić, staliby się w najwyższym stopniu niebezpieczni i nietolerancyjni wobec planów życiowych innych ludzi. Często, tchnącego dobrocią i oddanego jakiejś sprawie idealistę, dzieli od fanatyka tylko mały krok."
Demokracja jest fajna, dopóki wygrywa twoja ulubiona partia.

Pozostało 580 znaków

2011-02-14 16:25
Rev
0

Wspominając płatne rozwiązanie, które potrafi stworzyć wirtualne środowisko uruchomieniowe dla aplikacji włącznie z .NET Frameworkiem, jedno z nich to: http://spoon.net/Studio/
Mono ma za to narzędzie mkbundle, który kompilator JIT i wszelkie assembly może umieścić w jednym pliku wykonywalnym. Czyli de facto, to co chcesz, ale działające tylko na Mono.

Visual Studio, ani .NET Framework nie posiadają i (raczej) nie przewidują takich możliwości. Zalecane jest raczej stworzenie instalatora, który ewentualnie (ściągnie i) doinstaluje Framework.


Pozostało 580 znaków

2011-02-14 18:49
0

Ewentualnie użyć legendarnego Bartoka. ;)


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."
Czy legendarny Bartok nie działa tylko na Singularity? - Ktos 2011-02-14 20:48
To by była dziwna rekurencja, bo według legendy legendarne Singularity było kompilowane legendarnym Bartokiem. - somekind 2011-02-14 23:41

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0