Firebird a Visual C# Express Edition

0

Witam, chciałbym stworzyć program wykorzystujący Firebirda. Czytałem, że są jakieś "triki" które to umożliwiają, jednak nigdzie nie znalazłem sensownej instrukcji. Kiedyś próbowałem to zrobić (zmiany w pliku machine.config) ale coś nie wyszło... Sciągnąłem ze strony http://www.firebirdsql.org/dotnetfirebird/download/index.html Firebird ADO.NET Provider 1.7.1 for .NET Framework 1.1 (na jakimś forum ktoś tak poradził). Ale nie wiem, co dalej. Pomoże ktoś?
Z góry dzięki :)

0

od kiedy stosuje sie triki zeby laczyc sie z baza danych? ;)
umiesz polaczyc sie z inna baza? MS SQL server lub mySQL? tu zasady sa te same, polaczenie, zapytanie, etc.
http://www.firebirdsql.org/do[...]umentation/api/1.7/index.html

0

Z innymi też się jeszcze nie łączyłem ;) Ale chodzi o to, żeby Firebird był dostępny w okienku DataBase Explorer. Nie wiem czy to ma duże znaczenie, czy bez tego da się żyć :) Wtedy można się połączyć chyba bardziej deklaratywnie z bazą, bez pisania kodu... Poradź coś :) i dzięki za linka :)

0

Hm i jeszcze w takim razie pytanko: co zrobić, żebym mógł używać przestrzeni nazw FirebirdSql?
Dodałem wpis FirebirdDDEXProvider32.reg do rejestru (nie wiem czy słusznie) ale mam jeszcze 2 dll'e (FirebirdSql.VisualStudio.DataTools.dll i FirebirdSql.VisualStudio.DataToolsUI.dll) i nie wiem gdzie je wrzucić. Co prawda w tym reg'u jest scieżka do tych plików, ale może visual ich nie widzi? Nie wiem... :)

0

Wpis w rejestrze raczej niepotrzebny. Po prostu dołącz je do projektu (Solution Explorer: References -> Add...)

0

Niestety, dodałem ten plik w References, ale nic to nie dało. Ciągle ten sam błąd: The type or namespace name 'FbConnectionStringBuilder' could not be found (are you missing a using directive or an assembly reference?) :(

0

A masz wszystkie usingi?

0

http://www.firebirdsql.org/in[...]p?op=files&id=netprovider

plik 1:
17 February 2010 FirebirdClient (.msi) (300kb)
provider - zainstaluje biblioteke (-ki), ktore dolaczasz do referencji, aby moc uzwac klas zgodnych z modelem ado .net

plik 2:
26th Apr 2010 DDEX Provider (.zip) (36kb)
to jest Visual Studio Data Designer Extensibility, czyli zapewni ci to mozliwosc w VS uzywac w designerach firebirda, czyli w Server Explorer, wyklikiwac connectiony etc.
wiecej o tym na stronach msdn http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms379576.aspx
tego nie podlaczasz do projektu przez referencje

odinstaluj to co wczesniej zainstalowales i zainstaluj od nowa to co podalem
niestety dokumnetacja na stronce projektu ma braki jesli chodzi o jakies tutoriale i how to dotyczace .net

0

Dzięki za linki. Po pracy sprawdzę czy zadziała. Tylko w Readme od DDEX'a na końcu jest info: IMPORTANT: The DDEX provider didn't work with Express editions of Visual Studio.

Więc nie wiem, czy pójdzie...

Pozdrawiam

0

Już mogę używać tej przestrzeni nazw. Musiałem dodać w usingach tą bibliotekę. Dzięki za pomoc [browar]

Niestety ten DDEX dalej mi nie działa... Ale tak jak pisałem post wyżej - teoretycznie nie ma prawa działać na Express Edition.

Jeszcze raz dzięki :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0