Przejscie do drugiej formy

0

Witam.

Jstem zupelna swierzynka jezeli chodzi o programowanie w c#, musze napisac program na zaliczenie, no i pierwszy problem; jak moge przejsc po wcisnieciu przycisku do drugiej form'y? Ponizej fragment kodu wycietego z pierwszej form'y:

private void polacz_buton_Click(object sender, EventArgs e)
        {
            string sql_adress = adresserv_textBox.Text;
            string login = login_textBox.Text;
            string pass = passTextBox1.Text;
            SqlConnection con = new SqlConnection("Data Source=" + sql_adress + ";Initial Catalog=;User ID=" + login + ";Password=" + pass);
            try {
              con.Open();
//tutaj prawdopodobnie musialbym umiescic jakis kod do przejscia do kolejnej formy
            }
            finally
            {
              if (con != null)
              {
                con.Close();
              }
            }
        }

moze to jest strasznie lamerskie pytanie, ale nie moge znaleŹĆ nigdzie info na ten temat ... ;/

pozdrawiam

0
Form formatka = new Form(); //zamiast drugiego Form wpisz "typ"(słowo mi uciekło ;-) ) 
//formy(Form1, Form2, baza_sql - zależy jak to tam nazwałeś)
formatka.Show();

Pisane na szybko bez sprawdzania, ale powinno działać.

//dopisane:
Po try {.....} powinieneś dać blok catch{}, coś takiego jak podałeś w przykłdaie wywali błąd podczas kompilacji.

0

Zrobilem tak:try
{
con.Open();
Form2 formatka = new Form(); //zamiast drugiego Form wpisz "typ"(słowo mi uciekło ;-) )
//formy(Form1, Form2, baza_sql - zależy jak to tam nazwałeś)
Form2.Show();
}
catch {}

Druga formatka nazywa sie Form2 .... niestety to nie dziala.
wyskakuje błąd:
Error   1   Cannot implicitly convert type 'System.Windows.Forms.Form' to 'PrzegladarkaSQL.Form2'. An explicit conversion exists (are you missing a cast?)  C:\Documents and Settings\Wojtek\Local Settings\Application Data\Temporary Projects\PrzegladarkaSQL\Form1.cs    38  34  PrzegladarkaSQL

oraz 

Error   2   An object reference is required for the nonstatic field, method, or property 'System.Windows.Forms.Control.Show()'  C:\Documents and Settings\Wojtek\Local Settings\Application Data\Temporary Projects\PrzegladarkaSQL\Form1.cs    40  17  PrzegladarkaSQL

Form2.cs wyglada jak ponizej:

namespace PrzegladarkaSQL
{
public partial class Form2 : Form
{
public Form2()
{
InitializeComponent();
}

    private void Form2_Load(object sender, EventArgs e)
    {

    }
}

}


</b>
0

OK, zmienilem

Form2 formatka

na

Form Form2

i sie skompilowalo ... jednakze nie przechodzi do drugiej formatki, co wiecej zawiesza sie i nic sie nie dziaje ;/

0

Napisałem, że zamiast drugiego :) czyli:

try
            {
                con.Open();
                Form formatka = new Form2(); 
                formatka.Show();
            }
            catch 
            {
             //tutaj powinien być rodzaj(typ?) wyjątku, który chcesz złapać(przechwycić w razie 
             //błędu) i obsługa błędów
             }
0

Ok, znalazlem blad ... nie laczy sie z serwerem ;) na catch wyskakuje okienko.

  1. Jak zrobic zeby poprzednie sie zamykalo albo zeby ta pierwsza formatka sie czyscila i zeby mozna bylo co innego w niej wyswietlic przekazujac pewne dane ktore juz pobralem od usera?
  2. Jak sie zarejestrowac na tym forum bo nie moge tego nigdzie znaleŹĆ? ;/

pozdrawiam i dzieki za pomoc ;)

0

Co do catch:

catch (System.Data.SqlClient.SqlException bledy_laczenia)
return bledy_laczenia.Message; //zwraca stringa w którym są błędy, które wystąpiły podczas łączenia

1.Możesz dokładniej(troche zamotałeś :) )?
2.Na górze, po prawej stronie jest zielony pasek, tam jest "szukaj", "reklama", "pomoc" i "rejestracja"(albo jakoś podobnie) <--- to to :)

0

:D Zalogowany ;) - to jest tak ukryte ze nie znalazlem tego ;)

1. Możesz dokładniej(troche zamotałeś :) )?

Chodzi mi dokladnie o to ze na pierwszej Form'ie mam pola logowania do DB i teraz jezeli wcisne przycisk 'polacz' chcialbym wyswietlic co innego w Form'ie dlatego myslalem aby uzyc nowego Form, na ktorym bym umiescil pole textarea oraz liste wynikow z DB.

0
  1. A może zastosujesz zakładki? Np. Masz pierwszą zakładkę, na niej są butony połącz i rozłącz(Na początku nie aktywny). Jak już się połączysz z serwerem to buton połącz robisz nieaktywny a bottin rozłącz aktywny i dokładasz nową zakładkę wewnątrz której wyświetlasz "treśc" bazy danych i jakieś tam kontrolki.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0